„Situace je v různých částech republiky rozdílná. Zatímco na východě, například v Olomouckém kraji, jsme zvýšený výskyt vandalismu nezaznamenali, v Praze a ve Středočeském kraji sledujeme zvýšený výskyt vandalství v podobě graffiti, a to jak v interiéru, tak v exteriéru vozidel,“ uvedla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Nejde přitom jen o sprejování, ale i o rytí do skel, popisování fixem, špínu a nepořádek. Dráhy si podle Novotné vedou průběžné záznamy o výskytu vandalismu, škody ale budou teprve vyčíslovat. „Zejména je to patrné u odstavených vozidel pro příměstskou dopravu, která nedokážeme nepřetržitě hlídat,“doplnila mluvčí.

Hraniční přechod v Plesné na Chebsku
Prymula: V řádu týdnů se zřejmě zmírní pravidla vycestování

O nevhodném chování některých cestujících hovoří i odboráři. „Začali jezdit cestující, kteří si dělají ve vlacích mejdany. Věděli, že jezdí v podstatě zadarmo a podle toho se chovali. Řadu běžně platících to od vlaků odradilo,“ říká Jindřich Berounský z odborové organizace SOSAD.

Poškozené interiéry

U Arrivy nevzrostl počet poškození interiérů, zvýšil se ale počet posprejovaných vlaků. „Pokud počty graffiti srovnáme s dobou před zavedením mimořádných opatření v republice, je jich více v řádu desítek procent. Průběžně je odstraňujeme,“ uvedl mluvčí Jan Holub.

Od poloviny března byl zastaven prodej jízdenek ve vlacích. Kvůli obavám o vlastní bezpečnost řada průvodčích v podstatě přestala cestující kontrolovat, zaměřili se jen na své úkoly související s železničním provozem a výpravou vlaků.

Koronavirus versus další nemoci.
Zabiják koronavirus? Češi více umírají na infarkty či rakovinu

Toho ale někteří cestující začali zneužívat. Nad tím si posteskl v posledním Železničáři i šéf drah Václav Nebeský. „Trochu poklesla i morálka cestujících, kteří nehledí na pořádek a ve vozech najdete i nedopalky. Ale to jsou spíš ojedinělé excesy,“ svěřil se. Od tohoto týdne už jsou jízdenky ve vlacích opět v prodeji.