Obchody a školní budovy v Česku zůstávají kvůli koronavirové epidemii zavřené již dlouhé týdny, a politici nově hovoří o prodloužení nouzového stavu. Počet testů, jimiž se nákaza zjišťuje, přitom v uplynulých dnech výrazně poklesl.

Předseda ČSSD Jan Hamáček.
Vláda znovu požádá o prodloužení nouzového stavu, řekl Hamáček

Například v minulém týdnu zdravotníci provedli jen 244 868 testů, což je nejméně za poslední tři týdny. Také nedělní počet 13 690 testů je nejnižší číslo z posledního dne týdne bezmála za celý měsíc.

Pacientů s příznaky je méně

Testy na koronaviru - InfografikaZdroj: DeníkPodle ministerstva zdravotnictví se méně testuje proto, že v minulých dnech výrazně klesl počet lidí s příznaky covidu-19 a také počet osob, které byly s pozitivně testovanými v kontaktu. „Jistě na to mají vliv zavedená proti-epidemická opatření,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva zdravotnictví Martin Novotný.

Trend potvrzují také praktičtí lékaři. „Ve své ordinaci pozoruji, že lidí, kteří se na nás obraceli, že mají známky respiračních infekcí a byli odesíláni na testy, je skutečně v posledních dvou týdnech méně,“ řekl Deníku předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Z mého pohledu na to určitě měla vliv ta opatření, která se uplatňují,“ míní praktik. Lidé je podle jeho názoru začali dodržovat zhruba před měsícem, a pár týdnů trvalo, než začala působit.

Tým britských zdravotníků, kteří pomohou českým kolegům ve zvládání epidemie nového typu koronaviru, dorazil v noci na 10. listopadu 2020 do Česka
Do Česka dorazili zdravotníci z Británie. Budou pomáhat v boji s koronavirem

Méně lidí, kteří se dostali do rizikového kontaktu s pozitivně testovanými lidmi, zaznamenali také hygienici. „Mnohé případy jsou v rodinách, kde se už nějaký nemocný vyskytl, takže jednak jsou již v karanténě, jednak jsou ti ostatní otestovaní,“ uvedla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. „Dále v některých zařízeních sociální péče již probíhá plošné testování antigenními testy, které se do celkového počtu provedených testů nezapočítávají,“ uvedla. „Jestli se ale situace nějak výrazně zlepšila, nelze v této chvíli ještě hodnotit,“ dodala.