Online reportáž

„Je to nesmírně smutná zpráva. Bohužel podle toho, jak sledujeme vývoj onemocnění, jsme museli s tímto momentem počítat,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pacient byl podle sdělení ministerstva hospitalizován na standardním lůžku na Infekční klinice.

Kvůli nákaze koronavirem policie 16. března uzavřela příjezdové cesty do Kynic na Havlíčkobrodsku.
Místostarosta uzavřených Kynic: Mrzí mě nenávistné komentáře o nakaženém muži

Trpěl řadou zdravotních problémů, jako chronické srdeční selhání, chronická ischemická choroba srdeční a měl kardiostimulátor. „Důvodem úmrtí bylo celkové vyčerpání orgánových rezerv u pacienta s četnými interními komorbiditami,“ uvedl ošetřující lékař Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce.

„Pacient žil v domově důchodců, byl převezen do Nemocnice na Bulovce 18.3. s tím, že tento den u něj byla potvrzena nemoc COVID-19. Byl velmi nemocný, měl chronické srdeční selhání, měl chronickou ischemickou chorobu srdeční, měl kardiostimulátor," informoval Vojěch.

Ministr vnitra Jan Hamáček na twitteru vyjádřil soustrast pozůstalým. Zároveň ale vyjádřil naději, že tragická zpráva otevře oči lidem, kteří brali dosud situaci na lehkou váhu. „Česko má první oběť koronaviru, upřímnou soustrast jeho blízkým. Doufám, že tato smutná zpráva otevře oči těm, kdo tuto nemoc zlehčují!“ uvedl.

„Myslím, že všichni vidí, co se děje ve světě, že je to vážná situace,“ doplnil v rozhovoru pro ČT premiér Andrej Babiš.

Dvacet lidí na jednotkách intenzivní péče

Do nedělního rána provedly laboratoře na území České republiky celkem 15 584 testů, přičemž nejvíce pozitivních výsledků hygienici zaznamenali v Praze, Středočeském kraji a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně nakažených dosud oznámil Liberecký kraj a Vysočina. 

„Počet laboratoří, které diagnostikují koronavirus, neustále navyšujeme. Zapojilo se již 48 laboratoří, včetně kapacit akademické obce v Brně, Olomouci a Českých Budějovicích,“ oznámil dnes na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a uvedl, že v současné době dochází k vyšetření zhruba dvou tisíc lidí denně. „Vzrostl i počet odběrových míst na 28,“ doplnil. 

Vojtěch dnes na twitteru informoval, že v nemocnicích muselo být kvůli koronaviru hospitalizováno 83 lidí, přičemž 20 z nich leží na jednotkách intenzivní péče. Čtrnáct osob je podle ministra zdravotnictví připojeno na plicní ventilaci a další člověk pak na přístroji, který okysličuje krev.

„Současná epidemiologická situace vyžaduje, abychom nadále nechali zavřené obchody, omezený volný pohyb a také omezený provoz úřadů,“ uvedl Vojtěch na twitteru a dodal, že z tohoto důvodu navrhne prodloužení současných opatření minimálně do prvního dubna.

Podle Prymuly by se v Česku v nejbližší době mohl začít používat lék, který zkracuje vylučování viru. Uvedl to v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Zmíněný lék je v současné době stahován z lékáren, aby lidé nevykoupili jeho zásoby. Ze stejného důvodu Prymula neuvedl jeho název. Ministerstvo zdravotnictví však později informovalo, že se jedná o lék Plaquenil. 

„S ohledem na fakt, že podle dostupných vědeckých poznatků se léčivý přípravek Plaquenil jeví jako potenciálně účinný pro léčbu onemocnění COVID-19, je třeba předejít jeho nedostupnosti jak pro léčbu pacientů v registrovaných indikacích, tak pacientů s COVID-19,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Opatření vstoupilo v platnost v neděli v 18:00.

Dovolená v zahraničí až za dva roky?

Šéf krizového štábu Roman Prymula v neděli uvedl, že počet nemocných by ještě v tomto měsíci mohl dosáhnout 8500. Po dalších deseti dnech by pak mohla být postupně uvolňována přísná bezpečnostní opatření. 

Až mezi posledními rušenými opatřeními bude podle ministra Vojtěcha uzavření škol. Žáci by se tak mohli do školních lavic vrátit na začátku června. Ve stejném měsíci by pak podle Prymuly mohly proběhnout maturitní zkoušky. Vláda také uvažuje o přesunutí zrušené výuky na jeden z prázdninových měsíců.

Vzít si půjčku? Pokaždé tím lidé vstupují do rizika.
Stát pomáhal týden. Peníze pro firmy postižené koronavirem už došly

Špatnou zprávu přinesl Prymula pro všechny, kteří si v budoucnu plánují dovolenou mimo území České republiky. „Cestování do zahraničí nemusí být možné ani v následujícím roce či dvou. Letos bude dovolená zřejmě v tuzemsku,“ uvedl ve vysílání České televize. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník