Testů na koronavirus bylo ve středu provedeno 8807, dosud nejvíc za jeden den. Mezi testovanými bylo 1,12 procenta pozitivních, což je podle údajů ministerstva nejméně od 4. března. Podíl nových případů na počtu testů v daném dni se v neděli a v pondělí dostal nad dvě procenta, v úterý byl 1,6 procenta.

Ve středu nových případů nákazy přibylo 99, v úterý 133. Celkově bylo dosud provedeno 195 725 testů včetně opakovaných u stejného člověka. Středečních 99 nových nakažených je méně než 133 v úterý a 154 v pondělí. Počet nově odhalených případů obvykle souvisí s množstvím provedených testů v daném dni.

Karel Havlíček v roušce
Karel Havlíček: Vláda zřejmě urychlí uvolňování opatření. Vývoj to umožňuje

Obě nově evidovaná úmrtí s nemocí covid-19 jsou z dnešního dne. Dosud z nakažených zemřela asi tři procenta. Podle Duška většina pacientů zemřela na jiné onemocnění, ale byli na covid-19 pozitivní.

Mírně se snížil počet hospitalizovaných s nemocí covid-19. Podle údajů ke středě jich je 401. Na 76 klesl také počet pacientů, kteří jsou v nemocnici v těžkém stavu. Jako vyléčení nebo do domácí karantény dosud odešlo z nemocnic 517 lidí.

Dušek: Na konci dubna bude asi 7800 nakažených

Mezi kraji je nemoc nejvíce rozšířená v Praze. V hlavním městě ministerstvo eviduje 1666 nemocných, což je víc než 122 na sto tisíc obyvatel. Téměř 105 případů na sto tisíc obyvatel je v Olomouckém kraji. V nejméně zasaženém Jihočeském kraji na sto tisíc obyvatel připadá necelých 26 případů.

V Praze je také nejvíce úmrtí s nemocí covid-19, lékaři jich zde evidují 77. V Moravskoslezském kraji s onemocněním zemřelo 25 pacientů, ve Středočeském kraji 20 lidí. Zlínský kraj má nadále jediné úmrtí, což je ve srovnání krajů nejméně.

Onemocnění covid-19 bylo v Česku poprvé zaznamenáno 1. března. První úmrtí s nemocí je z 22. března. Vládou zavedená opatření proti šíření koronaviru stát už postupně ruší, další uvolnění kabinet zváží dnes na základě aktuálního vývoje epidemie. V Česku dnes také začíná testování vzorku populace na protilátky proti koronaviru, jehož výsledky by měly naznačit, jak by se nemoc covid-19 mohla v zemi dál šířit.

Vyhodnocování vzorků na koronavirus
Remdesivirem je léčen další Čech. Pacient na umělé plicní ventilaci

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na dnešní tiskové konferenci uvedl, že model ústavu na konci dubna předpokládá v Česku asi 7800 případů s covid-19. Před týdnem odhady hovořily o deseti tisících nakažených na konci měsíce.