„Tyto cíle znamenají přelomovou změnu přístupu ke krajině a produkci potravin,“ řekl Deníku předseda České technologické platformy pro ekologické zemědělství Jiří Lehejček. „Všechny členské státy Evropské unie se zavázaly tento cíl splnit,“ konstatoval.

Sklizeň jablek.
Další rána pro zemědělství. Je nedostatek pracovníků, podnikům hrozí konec

Také Česko podle ministerstva zemědělství snahy o udržitelné hospodaření, posílení biodiverzity a šetrnější přístup k životnímu prostředí podporuje. „Úroveň ambicí EU ale nesmí ohrozit konkurenceschopnost českých zemědělců,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Zemědělci, kteří se bez chemických přípravků obejdou už nyní, si šetrný přístup k přírodě pochvalují. „Pole na pozemcích naší farmy jsou důkazem toho, že to jde a funguje, a to i navzdory současnému suchu,“ uvedl Martin Hutař ze společnosti PRO-BIO, která pěstuje plodiny, z nichž vyrábí zdravé potraviny. „Nepoužíváme pesticidy, přesto jsou rostliny mnohem silnější a umí si velmi dobře poradit i se současnou klimatickou situací,“ prohlásil Hutař.

sucho
Následky sucha v Česku: Někteří sedláci už zaorávají mák

Evropská komise se bude snažit ekologicky orientované cíle podpořit připravovanou společnou zemědělskou politikou pro příští roky. „Komise má v rukou finanční páky, může proto podporovat pouze takový systém hospodaření, který tyto cíle pomůže naplnit,“ dodal Lehejček.