Nemocniční péči vyžadovalo v sobotu 6021 nakažených, asi o 500 méně než v pátek. V mezitýdenním srovnání je ale hospitalizovaných asi o 400 více. Statistiky ministerstva navíc nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky koronaviru, ačkoli v nemocnicích dále zůstávají. Nemocnice v Česku jsou kvůli epidemii v současnosti přetížené.  

K dnešnímu ránu bylo podle dat ministerstva zdravotnictví volných 15 procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP), pro pacienty s covidem bylo volných zhruba 160 lůžek. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici přes 800. Další volné kapacity jsou ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou jinak určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr vnitra Jan Hamáček
Babiš chce zrušit tendr na testování žáků. Člen komise podal oznámení na policii

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku nákaza koronavirem prokázala zhruba u 1,153 milionu lidí, počet vyléčených dosáhl téměř 1,015 milionu. S covidem-19 dosud zemřelo 19.214 lidí, v posledních dnech úmrtí přibývá. Ve čtvrtek statistiky ministerstva evidují 155 úmrtí, nejvíce za jeden den od poloviny ledna. Na pátek zatím připadá 138 úmrtí a na sobotu 68. Čísla z posledních dní ale při následných aktualizacích rostou.

Nejpostiženější regiony

Z regionů zůstává nejhorší situace na Tachovsku, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 1461 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje zavřené Sokolovsko s 1261 případy. Přes 1000 nových případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden mají na západě a jihozápadě Česka ještě okresy Rokycany, Karlovy Vary, Plzeň-sever a Klatovy. V Královéhradeckém kraji je nejvíce nově nakažených na Náchodsku, na sto tisíc obyvatel tam za poslední týden připadá 1052 případů. Na uzavřeném Trutnovsku už počet klesl pod tisíc, aktuálně tam v přepočtu registrují 995 nově nakažených za týden.

Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se původně měla v Česku řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, zůstává druhý den na 75 bodech. Drží se tak těsně ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti. Ze čtyř ukazatelů pro výpočet skóre setrvale stoupá průměrný počet nově nakažených na stot tisíc obyvatel za poslední dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a reprodukční číslo, které je nyní 1,19. Na bodovém hodnocení k dnešku se ale ani jeden nárůst neprojevil. 

Průměrný počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny oproti předchozímu dni vzrostl ze zhruba 1086 na 1103. Čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory se zvýšil ze 795 na 802.

Hraniční přechod s Polskem v Bohumíně
Polsko reaguje pandemickou situaci. Nevylučuje omezení na hranicích s ČR a SR

Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření epidemie k dnešku stouplo jen o tisíciny. Číslo udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk. Mírně nad hodnotou jedna se drží až na jednu výjimku od začátku února. Čtyři dny v řadě naopak pomalu klesá podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici. Od soboty se drží pod 45 procenty.

Matematička: Pět stupňů nestačí 

Protiepidemický systém PES představilo ministerstvo v polovině loňského listopadu. Je rozdělen do pěti stupňů pohotovosti podle bodového skóre, které se počítá na základě vybraných epidemiologických parametrů. Na každý stupeň rizika jsou navázána konkrétní opatření. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale na konci ledna řekl, že index PES už není pro určování opatření relevantní. Klíčové je podle něj uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče.

Matematička Lenka Přibylová, která stojí za indexem rizika v jádru protiepidemického systému, serveru iROZHLAS.cz v rozhovoru řekla, že výpočet indexu potřebuje zkalibrovat po nástupu nakažlivější britské mutace s vyšším reprodukčním číslem.

Testovací místo v Hrádku nad Nisou
Covid v Česku nepolevuje. Za pátek přibylo opět přes 11 tisíc nakažených

"Potřebovali bychom stupňům čtyři a pět vrátit jejich původní sílu a nejen to, ještě doplnit i šestý stupeň," uvedla. Ministerstvo zdravotnictví se k tomu ale podle ní nechystá. "Index rizika nám říká, že situace je velice vážná. Startujeme čtvrtou vlnu z plných nemocnic," dodala.

V Česku platí od 27. prosince opatření pro nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES.

Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Podáno bylo zatím k sobotnímu večeru téměř 543 tisíc dávek vakcín a obě potřebné dávky dosud dostalo přes 206 tisíc lidí. V sobotu zdravotníci aplikovali necelých 3000 dávek vakcín, což je zhruba o 1500 méně než před týdnem. Zhruba 1200 lidí dostalo v sobotu druhou dávku vakcíny.