„Při vydatném až extrémním dešti může spadnout kolem 60 milimetrů srážek, ojediněle i přes 100 milimetrů, což může způsobit i přívalovou povodeň,“ varoval na svých webových stránkách Český hydrometeorologický ústav. Extrémní stupeň nebezpečí platí na celém území Královéhradeckého, Pardubického a Moravskoslezského kraje, většině území Olomouckého kraje a částečně také ve Středočeském, Libereckém a Zlínském kraji.

Ze zásahu hasičů u lokální záplavy v Sendražicích v neděli 14. června 2020.
V některých krajích Česka stále vydatně prší. Meteorologové rozšířili výstrahu

Výstraha přitom trvá i pro noc ze čtvrtka na pátek i většinu pátečního dne. V povodí řeky Dyje a na tocích, které odvodňují Jeseníky a Orlické hory, nelze podle meteorologů vyloučit ani překročení třetího stupně povodňové aktivity. K 18. hodině vyjížděli hasiči k celkem 340 případům technické pomoci, nejvíce z nich v Královéhradeckém kraji.

Sklepy plné vody i popadané stromy

Již v odpoledních hodinách zasáhl silný déšť oblast Rychnovska. Přímo v Rychnově přesáhla řeka Kněžná hranici druhého povodňového stupně a její hladina i nadále stoupala. Ve městě spadlo během tří hodin přes 90 litrů na metr čtvereční. „Sklepy jsou úplně plné vody,“ svěřila se na facebooku Lenka Rückerová z Rychnova nad Kněžnou.

„V souvislosti se silným deštěm evidujeme prozatím ohlášených asi 80 událostí, jedná se většinou o zatopené sklepy. Přívalový déšť přešel přes Jičínsko - události evidujeme hlavně v Hořicích a Valdicích, další přibývají v okolí Smiřic,“ uvedla krátce po 16. hodině mluvčí hasičů Martina Götzová. 

První zásahy v souvislosti s vydatnými dešti si připsali také hasiči ve Středočeském kraji. Výzvy v k odstraňování spadlých stromů přišly opakovaně z Příbramska, z Berounska i z Prahy-východ.

Problémy působí bouřky a především prudké deště také v Moravskoslezském kraji. Některé řeky dosáhly ve čtvrtek večer druhého povodňového stupně a plné ruce práce mají také hasiči, kteří na několika místech odčerpávají vodu komplikující dopravu.

Čtvrteční přívalový déšť potrápil také obyvatele obce Dobrá Voda na Hořicku, kde se ze břehů vylil místní potok a zaplavil sklepy tří rodinných domů a zdejšího kulturního domu. „Stéká se u nás Chlumský a Chvalinský potok. Voda se valila od Hořic a z chlumu. Bydlím tady dvaatřicet let a nic takového jsem ještě nezažila,“ popsala starostka Jana Němečková.

Hustý déšť opět zvedá hladiny vodních toků také na Zlínsku. V Ostratě se ve čtvrtek odpoledne vylil místní potok z koryta a zaplavil nejen cesty a chodníky, ale i sklepy rodinných domů. „Po příjezdu na místo pročistili propustek pod mostem, aby zamezili dalšímu stoupání hladiny vody v obci. Následně otevřeli kanálovou vpusť, díky čemuž začala voda pomalu opadávat. Hasiči postupně začali oplachovat i silnici, která byla silně zanesena blátem,“ uvedla za krajské hasiče mluvčí Lucie Javoříková

Bouřky a přívalové deště zasáhly Česko i o uplynulém víkendu. Deště zvedly hladiny řady řek a potoků, hasiči za oba dny vyjeli k více než 1350 případům. Odčerpávali vodu z domů, sklepů, garáží, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta. Nejpostiženější byly střední Čechy, Pardubický kraj a Vysočina.