Obyvatelé Královéhradeckého, Pardubického, Zlínského, Jihomoravského Olomouckého a Moravskoslezského kraje a Vysočině mají se silnými, případně velmi silnými bouřkami počítat od pátečních 06:00 do sobotních 03:00. Doprovodit je může krupobití a přívalové srážky kolem 50 milimetrů. Současně bude foukat silný vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině.

Přívalový déšť může rozvodnit toky a zatopit níže položená místa včetně sklepů. Vzhledem k předpokládaným intenzivním srážkám a nasycenosti území mohou toky stoupat k druhému stupni povodňové aktivity, u menších není ojediněle vyloučen vzestup na třetí stupeň, uvedli meteorologové.

Pátrání 17. června 2020 po seniorce z Oskavy ztracené při při bleskové povodni 7. června.
Pátrání ukončeno. Psovodi zřejmě našli tělo ženy z Oskavy, kterou smetla povodeň

Upozornění od pátku

Toto upozornění platí pro Moravskoslezský kraj, většinu Olomouckého kraje a východ Pardubického kraje od pátku do sobotního odpoledne.

Podle meteorologů by se tam lidé měli připravit na možnost vzniku povodně a měli by se vyvarovat koupání v řekách nebo jejich splouvání. Zároveň by měli omezit pohyb v podmáčeném terénu, kde hrozí mimo jiné pád stromů.

Vydatné deště a následná velká voda v řekách přitom páchaly škody už v minulých dnech, červnové záplavy si v celé zemi vyžádaly nejméně devět lidských životů.

Pietní místo, které vzniklo u nebezpečného splavu zvaného Malý Hověžák na řece Vsetínské Bečvě v Hovězí, kde v pondělí 22. června 2020 utonuli dva vodáci.
Mohli se vodáci z Valašska zachránit? O život bojovali dlouho, chybělo jim lano