Problémem je podle premiéra fungování lyžařských středisek, o jejichž otevření za podmínek daných jednotlivými hygienickými stanicemi dnes Babiš hovořil s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Na rozdíl od něj si nemyslí, že by to bylo možné. Poznamenal, že vláda usilovala v uplynulých měsících o to, aby hygienické stanice postupovaly společně. Věc podle premiéra musí posoudit ministr zdratovnictví Jan Blatný (za ANO).

Covid oddělení jednotky intenzivní péče v trutnovské nemocnici.
Britská mutace se objevila v Praze i dalších krajích. Poprvé už v prosinci

V souvislosti se šířením takzvané britské mutace koronaviru Německo a Rakousko zavádějí povinnost nošení respirátorů či chirurgických roušek ve veřejné dopravě a obchodech. Česko jich má podle Babiše v zásobě a u výrobců dost, otázkou je jejich cena a hrozba, že s vyšší poptávkou jejich cena poroste. Omezení ceny ze strany státu by podle něj mohlo znamenat, že výrobci je raději vyvezou.

Balení 50 kusů chirurgických roušek lze v e-shopech podle srovnávače cen Heureka.cz koupit za 115 korun, jedna tak vyjde na 2,30 koruny. Cena respirátoru třídy FFP2 se pohybuje mezi sedmi a devíti korunami.

Ústřední krizový štáb podle jeho předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) dnes zadal ministerstvu průmyslu vypracovat analýzu, jaké jsou výrobní kapacity respirátorů FFP2 v Česku. "

Kdybychom chtěli jít cestou, že bychom nařizovali jejich využití plošněji než teď, mělo by to vliv na dostupnost na trhu. Musíme si ověřit, že ta komodita bude dostupná," řekl. Ve státních hmotných rezervách je podle něj aktuálně 16 milionů kusů. V pátek by mohla vláda debatovat, zda a na jakých místech by bylo nařízení respirátorů vhodné, doplnil Hamáček.

Britská mutace viru 

Takzvanou britskou mutaci nového typu koronaviru zaznamenali v polovině prosince v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko. V Česku ji laboratoře potvrdily v pondělí.

Odběry na testy na koronavirus
V ČR se covidem nakazilo již přes 900 tisíc lidí. Rizikové skóre vzrostlo na 73

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po pondělním jednání vlády řekl, že mutace není nebezpečnější, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji. To, co při epidemii nastane za deset dnů, může v případě britské mutace nastat už za šest, doplnil. Kvůli rychlejšímu šíření patrně mutace mezi variantami viru převládne.