Prodejci zaslala postupně přes 60 tisíc korun. Část peněz nejprve jako zálohu a zbytek pak jako platby na pojištění zvířete, veterináře a pobyt v karanténě, které po ní podvodník požadoval.

Štěně trpasličího špice se přitom dá snadno pořídit i od českých chovatelů. Cena, za kterou štěňata i s průkazem původu nabízejí, je však mnohonásobně nižší. Pohybuje se zhruba do 10 tisíc korun, většinou i méně.

Poté, co falešný prodejce se ženou náhle přestal komunikovat a neposlal jí zpět peníze ani psa, se obrátila na policii, která o celé události informovala. „Po neznámém podvodníkovi nyní policisté pátrají," uvedla mluvčí litoměřické policie Pavla Kofrová a dodala, že podobné případy se stávají poměrně často.

Ilustrační foto.
Podvodník obral hernu o miliony

Na první pohled lákavé nabídky nepřicházejí jen z České republiky, ale právě také ze zahraničí.

„Zájemce na důvěryhodném serveru narazí například na inzerát nabízející prodej auta ze zahraničí, cena je zpravidla lákavě nízká. Po navázání kontaktu s údajným prodávajícím, který komunikuje anglicky nebo pomocí translátoru, je mu předestřena důvěryhodná legenda o původu vozu," popsala Kofrová s tím, že podvodníci navrhnou i levný způsob dopravy, který má být obvykle realizován přes nějakou celosvětovou dopravní společnost.

Po zaslání zálohy, požadované z důvodu zaplacení přepravy, jsou po poškozeném opět požadovány další prostředky jako pojištění zásilky při přepravě či antiteroristický poplatek.

„Poškozený je tak postaven do situace, kdy musí zaplatit poplatky, o kterých nebyla řeč, jinak přepravní společnost zboží uskladní a bude požadovat ještě proplacení této služby," vysvětlila Kofrová a dodala, že se nemusí jednat jen o psy nebo auta, ale i o nejrůznější drahé či unikátní sportovní vybavení a jiné zboží.

„Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat," popsala mluvčí taktiku podvodníků a doplnila, že vyšetřování takových případů často naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz, odkud probíhala komunikace.

Policisté proto varují, aby si lidé nakupující jakékoli zboží na podobných internetových serverech ověřili co nejvíce informací o prodávajícím.

Ilustrační foto
Na obchod v Úštěku si posvítili celníci, našli padělky značek