Mezinárodní rychlík tam srazil a usmrtil dva dělníky. Podle pravomocného verdiktu mistr zanedbal bezpečnostní opatření. Okresní soud v Litoměřicích jej v roce 2013 poslal na 3,5 roku do vězení za usmrcení z nedbalosti. Loni verdikt potvrdil ústecký krajský soud.

Muž vinu popíral. V dovolání upozorňoval například na to, že oba dělníci i přes varování před blížícím se vlakem vstoupili na koleje, a porušili tak své elementární povinnosti. U litoměřického soudu se podle mistrova dovolání nepodařilo bez pochybností prokázat, že skutečně zavinil smrt obou mužů. Proto prý měl být obžaloby zproštěn.

Podle NS ale justice rozhodla správně a mistrova vina je dostatečně prokázána. Soud ale zároveň vyjádřil přesvědčení, že obžaloba mohla směřovat i proti dalším, výše postaveným pracovníkům společnosti Viamont DSP. I oni možná nesli svůj díl zodpovědnosti, a to například kvůli tomu, že pracovní četa neměla k dispozici technické zabezpečovací zařízení, takzvaná záblesková světla.

„Případně počet pracovníků čety měl být odpovídajícím způsobem navýšen natolik, aby úkoly bezpečnostní hlídky mohlo vykonávat podstatně více pracovníků, a nikoli pouze obviněný," stojí v rozhodnutí NS z loňského listopadu. Odsouzený muž má nyní k dispozici poslední mimořádný opravný prostředek, tedy ústavní stížnost. Musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Neštěstí se stalo 20. října 2010. Kolejová četa odstraňovala štěrk z kolejnicových pásů. Mistr podle pravomocného verdiktu dostatečně nezajistil prostor pro bezpečný výkon práce a nestanovil dostatečný počet hlídek. Rychlík z Hamburku do Budapešti pak v levotočivém traťovém oblouku srazil dva dělníky, kteří utrpěli zranění neslučitelná se životem. Strojvůdce vlaku nemohl neštěstí zabránit, ač použil rychlobrzdu.