Výhrůžky smrtí a různé vulgarity na svou osobu a blízké si během letošního března ve více než třiceti e-mailech přečetl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který v té době působil jako předseda Ústředního krizového štábu. Zprávy mu posílal 53letý muž z Litoměřicka, kterého za trestný čin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci potrestal okresní soud ve zkráceném řízení pokutou ve výši 50 tisíc korun.

Mluvčí litoměřického soudu Halka Lacinová uvedla, že lhůta pro podání odporu proti rozhodnutí soudu uplynula toto úterý, 12. května. „Podle informací, které mám k dispozici, nebyl žádný opravný prostředek k trestnímu příkazu podán,“ řekla Lacinová s tím, že v nejbližších dnech by rozhodnutí mělo nabýt právní moci.

Ilustrační foto
Výhrůžky smrtí členovi krizového štábu. Policie dopadla muže z Litoměřicka

Státní zástupkyně Kateřina Doušová, jež soudu poslala návrh na potrestání, s rozhodnutím soudu také souhlasí. „U uvedeného trestného činu je horní sazba až tři roky vězení. S ohledem na okolnosti, spolupráci obžalovaného a ve vztahu k jeho předchozí trestné minulosti jsem peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun navrhovala,“ sdělila Doušová.

Případem se zabývala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Přestože muž k psaní výhrůžných zpráv používal americký freemailový účet, byl kriminalisty NCOZ vypátrán a zadržen už za 23 hodin od výslechu poškozeného. „Z toho vyplývá, že představy o absolutní anonymitě internetu jsou liché,“ upozornil mluvčí NCZO Jaroslav Ibehej.

Petr Toncar.
První pacient Petr Toncar: Během léčby covidu je nejdůležitější naprostý klid