Žena podle soudu nechodila na těhotenské prohlídky a dítě porodila loni v březnu v bytě, který obývala s bratrem. Životaschopného chlapce neošetřila ani neomyla.

"Následně ho zabalila do ručníku, uložila do igelitové tašky s vědomím, že kvůli nedostatku vzduchu dojde ke smrti dítěte," řekl předseda trestního senátu Roman Felzmann.

Čtěte i zde: Mrtvé novorozeně našel traktorista na poli ve Štětí

Chlapec zemřel zřejmě po několika minutách. Tělo pak podle soudu odnesla asi půldruhého kilometru od bytu a pohodila. O měsíc později našel tělíčko na poli traktorista.

Podle soudu se nepodařilo stoprocentně prokázat, že by žena dítěti ublížila, jak tvrdila obžaloba. Podle ní novorozenec zemřel na otok mozku způsobený násilím. Státní zástupce Jan Veselý navrhoval pro ženu 17 let vězení. Proti rozsudku se na místě odvolal. "Jsem toho názoru, že bylo prokázáno to, že obžalovaná užila jistého násilí především vůči hlavě dítěte a to byla příčina smrti," řekl Veselý.

Právní zástupce obžalované si ponechal lhůtu pro případné odvolání. V závěrečné řeči řekl, že jeho klientka se násilí nedopustila a skutek plánovaný nebyl. Navrhoval překvalifikování případu na vraždu novorozeného dítěte matkou, za který hrozí výrazně nižší trest, jen do osmi let vězení. Pro takový krok ale nebyl podle soudu důvod.

Žena před soudem odmítla, že by dítě zabila úmyslně. Otcem dítěte je její bývalý přítel, se kterým se rozešla tři měsíce před porodem a kterému o těhotenství neřekla.

"Měli jsme krizi. Snažila jsem se mu to několikrát říct, ale vždycky jsme se pohádali a on odešel. Myslela jsem, že se všechno vyřeší a vrátí se ke mně," řekla už dříve ve své výpovědi.

S bývalým přítelem byla těhotná dvakrát už dříve. Ani v jednom případě mu o tom neřekla a podstoupila potrat.

Bývalý partner ženy dnešnímu jednání přihlížel, k trestnímu řízení se ale nepřipojil a nepožadoval náhradu za způsobenou újmu.

Psali jsme i zde: Místo do babyboxu pohodila dítě na poli. Ústecký soud řeší vraždu novorozeněte