Muži, kteří měli „vytunelovat" litoměřickou firmu MELBRO a českolipskou Autostar Velimex, se k soudu opět nedostavili. Nepřišli ani jejich obhájci. Soud byl odročen.

Obnovený soudní proces se tak ani po roce nikam neposunul. Podobný scénář se přitom opakuje téměř při každém soudním líčení. S tímto jednáním se nechtěl spokojit předseda soudního senátu Vlastimil Nedvěd. Obžalovanému Vavřičkovi, který se k soudu opět nedostavil, uložil při květnovém líčení pokutu ve výši 10 000 korun.

Jeho obhájci, Liboru Nedorostovi, který se také nedostavil, nařídil kárné řízení. Oba potres-taní se proti tomuto rozhodnutí odvolali ke Krajskému soudu, oba s odvoláním uspěli. Vavřička nemusí platit nic, obhájce řízení unikl.

Jaké jsou tedy vůbec šance, že se obžalovaní k soudu dostaví a proces tak bude řádně pokračovat? Minulý soudní proces s oběma obžalovanými totiž na stejném problému ztroskotal.

„Musel bych jej nechat předvést. Pokud mi však doloží lékařskou zprávu o tom, že jeho zdravotní stav nedovoluje, aby se účastnil soudního jednání, je to nesmysl. Také bych mohl znovu nařídit znalecké zkoumání, zda je obžalovaný skutečně neschopen. Musel bych však mít důvod nevěřit lékařské zprávě. S ohledem na věk pana Vavřičky to také není zcela reálná možnost," uvedl předseda senátu Vlastimil Nedvěd.

Jinými slovy, zákonné šance k tomu, aby se obžalovaní i jejich zástupci dostavili před soud a ten mohl pokračovat, sice jsou. Reálné šance však příliš optimisticky nevyhlížejí. „Nějaké možnosti zde však stále jsou," dodal soudce Nedvěd. Ten soud odročil na 17. října. „Hlavní líčení jsem nařídil na velmi krátkou dobu místo jiného líčení. Je to proto, abychom tu věc trochu urychlili," vysvětlil soudce.

Obnovený proces došel za celý rok pouze ke čtení bodů obžaloby.

Předešlý soudní proces s oběma obžalovanými přitom skončil na stejném bodě po osmi měsících. Větrovec a Vavřička, kteří měli ze dvou severočeských firem nezákonně vyvést přibližně 39 milionů korun, se z líčení střídavě omlouvali pro různé zdravotní problémy. Tu bolavé ucho, tu zub, tu něco jiného. Soudní proces skončil bez vyneseného rozsudku.