Lubomír Studnička nepřekvapil. Z účasti na svém hlavním líčení se na poslední chvíli omluvil, a to ze zdravotních důvodů bez předložených potvrzení od lékaře. Soudce Vlastimil Nedvěd však líčení zahájil i bez přítomnosti obžalovaného. Jeho výpověď předčítal z výpovědí předchozích.

„Protože se soudní proces zahájil znovu, musí znovu proběhnout i výslech svědků. Nejméně dva z předvolaných svědků se však dnes k líčení nedostavili. Proto proces během dnešního soudního jednání neukončíme. Odročí se pravděpodobně na duben," informoval soudce Nedvěd.

Studnička měl podle státní žaloby jako předseda Společnosti ochránců přírody Litoměřice požadovat od stavebníků na Litoměřicku finanční dary za stažení odvolání ve stavebních řízeních. Ten se  proti takovému jednání ostře ohrazuje. Svůj proces vnímá jinak.

„Celé řízení je vykonstruovaný politický proces s účelem zlikvidovat mou osobu a celé naše sdružení, které je jedním z nejúspěšnějších v České republice," uvedl Studnička.

Firmy mu prý měly sponzorské dary poskytovat  ze své vlastní vůle, o vydírání se v žádném případě jednat nemělo. U předchozích soudních líčení také uvedl, že měl být několikrát zbit. „Dal mi pěstí do obličeje až mi vyrazil pět zubů," prohlásil
obžalovaný na adresu jednoho z podnikatelů, jemuž měl Studnička znepříjemnit stavební proces.

Postup Lubomíra Studničky nastínil svědek Michal Gertner. Ten uvedl, že Studnička podal stížnost v poslední den  možné lhůty. Proto se k ní firma zhotovitele fotovoltaické elektrárny neměla možnost vyjádřit. „Věc jsme normálně projednávali s jiným sdružením, se kterým byla vždy domluva. Studnička však vůbec nekomunikoval. Vyhledal jsem jej a on mi následně řekl, že vše může být dobré, když mu dám sponzorský dar, bez smlouvy. S tím jsem nesouhlasil," uvedl Gertner.

V posledních měsících byla „činnost" Studničky evidentní například při průtazích se stavebním povolením k úseku dálnice D8 z Bílinky do Řehlovic. Studnička totiž podal odvolání ke Krajskému úřadu. Spolu s ním tak učinilo také sdružení Děti země. U soudu zaznělo že se měl Studnička ke spolupráci s Dětmi země vyjádřit v tom smyslu, že je spolu s nimi i za pomoci „známých ministrů" schopen dálnici D8 nechat zbourat.Hlavní líčení se odročilo na 4. dubna.