Po 12 měsících vězení zná verdikt 34letý Petr Sláma, který zavraždil postarší hendikepovanou ženu v Libochovicích. Ústecký krajský soud 11. července rozhodl, že si rodák z Liberce odpyká za mřížemi pod Ralskem i za doprovodné a předchozí, méně závažné delikty celkem 19,5 roku. Verdikt je pravomocný.

Relativně mírný trest dostal, ačkoli mu za zvlášť závažný zločin vraždy motivovaný finančním prospěchem hrozil až výjimečný trest. Obžalovaný ale uzavřel s žalobcem dohodu o vině a trestu. „Tomu předcházelo jeho plné doznání prakticky bezprostředně po zadržení,“ vysvětlil státní zástupce Vladimír Jan.

Kriminalisté se na místo činu vrátili ve čtvrtek kolem 15 hodin. Předtím v domě vyšetřovali v noci ze středy na čtvrtek.
Muže podezřelého z vraždy ženy v Libochovicích dopadli kriminalisté v Teplicích

Od té doby, co Sláma zabíjel, uplynul už víc než rok. Strávil ho studiem soustružiny ve strážské věznici. Ještě loni v červnu žil v Libochovicích a své budoucí oběti vypomáhal na domě. O lup se tehdy drogově závislý muž, který už dříve kradl, pokusil, když žena spala. Ale probudila se a pohrozila mu prozrazením. A on se uchýlil k surové vraždě, ubil ji stavebními kameny a krumpáčem.

Odcizil jí dvě kreditní karty a začal s nimi neklidnou pouť mezi bankomaty a obchody v Litoměřicích, Budyni nad Ohří i v Ústí nad Labem, při níž utratil kolem 55 tisíc. Než ho nakonec lapili v Teplicích v červeném renaultu, který ženě ukradl.

„Napadl poškozenou zvlášť surovým způsobem, aby nebyla odhaleno, že se k ní vloupal,“ shrnul Jan s tím, že na to se nabalily další trestné činy.

Vrátil se pro PIN

Na vraždu přišla známá ženy po několika dnech. Ještě předtím se muž neváhal do domu vrátit nejen pro PIN ke kartám, ale i pro řadu osobních věcí zabité. Soudce vyčíslil jejich hodnotu na zhruba 150 tisíc korun.

Po zadržení šel muž do vazby a pak hned do vězení za předchozí delikt. A čekal na soud k této mnohem závažnější věci. Před senátem skutek ani trest nijak nekomentoval.

Soudce Martin Majchrák označil rozsudek za poslední výstrahu před doživotím. „Spáchání jakéhokoli zločinu v budoucnu by vedlo k zpřísnění ukládaného trestu. A v případě zvlášť závažného zločinu vraždy by pravděpodobně musel být ukládán výjimečný trest,“ prohlásil Majchrák.

Karla J. policie podezírá z vraždy v Litoměřicích, soud ho dnes poslal do vazby.
Policie má pravděpodobného pachatele vraždy z Litoměřic. Soud ho poslal do vazby

Smírný postoj zaujal k obžalovanému státní zástupce. „Mezi mnou a jím došlo k dohodě,“ uvedl Jan. Vrah souhlasil i s uhrazením relativně mírných nároků na škodu od zmocněnkyně pozůstalých ženy, byly v řádech desetitisíců.

Podle žalobce se muž ve Stráži chová řádně, studuje v tamním učilišti a získal dokonce prospěchové stipendium. Společnost by tak nic nezískala, kdyby si trest musel odpykávat standardně ve věznici s přísnější ostrahou, kde studovat nelze. Sláma ušel od spáchání vraždy poměrně dlouhou cestu k nápravě i podle obhájce Rudolfa Axmanna.