Pokud se 38letý rodák ze Sokolova žijící v Praze neosvědčí ve 20měsíční zkušební době, soud může trest proměnit ve vězení.

Kromě Masára a Tušla mluvil v nahrávce z 10. října 2021 Jaromír Bester. Ten ve videu streamovaném na Facebook šířil názory odsouzených osob, veřejně popírajících holocaust. A to včetně zpochybňování počtu židovských obětí nacismu či stop po cyklonu B v plynových komorách v Osvětimi.

Tušl Besterovy výroky vztahoval k současnosti a mimo jiné přirovnával současnou českou policii k židovskému Sonderkommandu. Masár se přidal i se zavádějícími informacemi k jeho funkci ve vyhlazovacích táborech. „Napomáhači systému, Židi, kteří nakládali do hrobů vlastní lidi, a měli výhody,“ řekl o Sonderkommandu. Navíc všechny další informace uváděné Besterem i Tušlem prakticky akceptoval, když z natáčení neodešel.

Patrik Tušl na snímku z 25. ledna od pražského soudu, kde čelil jiné obžalobě, a Národní hřbitov Terezín.
Soud v Litoměřicích řešil video dezinformátora Tušla ze hřbitova v Terezíně

Při zahájení líčení v pátek 10. března Masár vinu odmítl s tím, že ve snímku vyřkl jen několik vět a informace vyčetl z Wikipedie a knih. Soud se ale ztotožnil s názorem obžaloby, která věc vnímala závažněji. „Není pravdou, že by Sonderkommando byli napomáhači nacistů. Byli to vězni donucení k té práci,“ uvedl státní zástupce Filip Valjent s tím, že ani neměli výhody. „Vina obžalovaného byla bez důvodných pochybností plně prokázána,“ souhlasila při dnešním zdůvodnění rozsudku samosoudkyně Jana Satrapová. Odkázala hlavně na samotné video, které se po smazání z Facebooku zachovalo ze dvou zdrojů.

Muži v očích soudkyně přitížilo, že se natáčení účastnil v místě posledního odpočinku řady obětí holocaustu. Přitom měl předpoklady pro to v žádném podobném videu nebýt. Masár má úplné odborné střední vzdělání a jak prozradil, ve volném čase se zajímá o historii. Video navíc bylo natočeno bezprostředně po prohlídce Malé pevnosti s průvodcem.

Projednávání odvolání v případu Patrika Tušla a Tomáše Čermáka na Krajském soudu v Praze.
Za výroky proti Ukrajincům musí Tušl do vězení, Čermák má podmínku

Podle soudkyně mohl snímek u sledujících hojně navštěvovaného Tušlova kanálu vyvolat pochybnosti o zločinech nacistického režimu. Ty přitom platí za všeobecně známé historické skutečnosti a pro jejich věrohodnost svědčí i autorita rozsudku Norimberského tribunálu. Přesto muž dostal trest na samé dolní hranici tříleté sazby. A to hlavně vzhledem k bezúhonnosti. „Jde o výjimečné vybočení z jeho dosavadního života,“ uvedla soudkyně.

Obžalovaný se proti rozsudku mohl odvolat k ústeckému krajskému soudu, ale neučinil tak. „Nebudu podávat odvolání, s trestem souhlasím,“ řekl Masár. „Také se vzdávám odvolání,“ uvedla za státní zastupitelství Eliška Riedererová. Rozsudek je tedy pravomocný.