Uznal ji vinnou ze zneužití pravomoci úřední osoby a pokusu o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Vyplývá to z trestního příkazu Okresního soudu v Ústí nad Labem, který má ČTK k dispozici.

PODEZŘELÁ ZAKÁZKA

Případ se týká smlouvy na opravy chodníku ve čtvrti Krásné Březno za 2,2 milionu korun. Podle žalobce Válková v roce 2014 sama připravila zadávací dokumentaci a sama obeslala kvůli zakázce konkrétní firmy. Byla i členkou hodnotící komise, která vybrala vítězného uchazeče. Podle soudu nad rámec usnesení rady do smlouvy doplnila, že radnice vyplatí deset procent ceny zakázky, tedy 220 tisíc korun, i když se chodník opravovat nebude. Radnice navíc už na opravy chodníků neměla na podzim 2014 peníze.

„Tímto jednáním cíleně založila městskému obvodu povinnost uhradit zhotoviteli této zakázky sankci ve výši 219.955 korun," píše soud v trestním příkazu.

Čtěte také: Bývalého ústeckého primátora Mandíka potrestal soud za Vítání občánků

Válková podle soudu smlouvu upravila mezi 3. a 5. listopadem 2014. V té době už bylo jasné, že vedení obvodu opustí. V komunálních volbách získalo hnutí, za které kandidovala, jediný mandát a byla už uzavřena koaliční smlouva mezi hnutím ANO a ČSSD.

Soud rozhodl rok a půl poté, co státní zástupce Válkovou obžaloval. Bývalá starostka má možnost podat proti trestnímu příkazu odpor. V takovém případě by soud nařídil hlavní líčení. 

VYJADŘOVAT SE NECHCE

„Vyjadřovat se k tomu nebudu. Během vyšetřování jsem se setkala se stanovisky v médiích, kde to bylo podané nevyváženě. Navíc televize mě natáčela, přestože jsme se domluvili, že mě natáčet nebudou. Mám takovéto zkušenosti, takže bohužel," reagovala Válková. 

Současná starostka Neštěmic Yveta Tomková (Vaše Ústí) sdělila, že nepravomocné rozhodnutí soudu komentovat nebude. Radnice podle ní ještě ani rozhodnutí nedostala. Politici podle Tomkové už do zakázek nijak nezasahují. „Veškerá výběrová řízení řeší úřad, nikdo z politiků nediktuje, které firmy oslovovat," uvedla Tomková.

Čtěte také: FOTO: Násilník Bady tasil na mladíka nůž. Podřežu tě, vyhrožoval

Válková vedla neštěmickou radnici v letech 2010 až 2014, momentálně je v opozici. Podle právní kvalifikace případu jí hrozilo až pětileté vězení.