U soudu zazněl rozsudek i pro dva spolujezdce, Karla Klupáka a Miroslava Týce. Čtvrtý ze skupiny Matěj Bůžek má vyčleněné samostatné řízení. K úternímu líčení se tohoto mladíka, který nemá trvalé bydliště, nepodařilo předvést ani jako svědka.

Klupák od soudu odešel s peněžitým trestem ve výši 25 tisíc korun, Týce s ročním vězením s podmíněným odkladem na dobu tří let a zákazem řízení na 15 měsíců. Rozsudek není pravomocný. Doubravův obhájce si ponechal lhůtu a státní zástupce Jan Jakovec se na místě odvolal. Neztotožnil se totiž s výrokem soudu, který Doubravu zprostil obžaloby z usmrcení z nedbalosti.

„Výrazně problematická je část zprošťujícího výroku, kdy já jsem navrhoval vinu, naopak obhajoba navrhla zproštění. Podal jsem proto odvolání do tohoto výroku. Předpokládám, že odvolání bude podáno a zdůvodněno a bude rozhodovat krajský soud,“ řekl Jakovec.

K nešťastné události, kvůli které mladíci stanuli před soudem, došlo v neděli 24. března 2019 nad ránem. Na jejím začátku stál plán na krádež nafty, kdy se všichni obžalovaní sešli na čerpací stanici v Chrášťanech a poté společně zamířili do Podsedic pro naftu. Klupák s Bůžkem na místě, kde mělo ke krádeži dojít, vystoupili. 

Soud s muži, kteří měli v Podsedicích usmrtit autem člověka
Soud začal řešit smrt v Podsedicích. Posádka auta po nehodě ujela

Aby auto nepoutalo pozornost, Doubrava s Týcem odjeli s tím, že je později vyzvednou. Nehoda a usmrcení 42letého chodce, který ležel silně opilý na vozovce, se měla odehrát v okamžiku, kdy se Doubrava a Týce vraceli po silnici číslo 23754 vedoucí přes obec na smluvené místo zpět pro své kamarády.

„Na místě, kde jsme stáli, svítily lampy a já si myslel, že mám světla rozsvícená,“ popsal už dříve u soudu začátek tragédie řidič Tomáš Doubrava. Na silnici uviděl tmavé místo, v tom mu došlo, že nesvítí a sehnul se, aby rozsvítil. „V tu chvíli auto trochu nadskočilo, bylo to, jako bychom přejeli přes železniční přejezd. Nezastavil jsem, protože to nebylo vážné. Myslel jsem si, že jsem přejel stojan na dopravní značku,“ dodal tehdy Doubrava.

Po chvíli si všiml poškození vozidla a po vyzvednutí Klupáka a Bůžka vyrazili všichni čtyři k místu nehody. Na místě část posádky posbírala kusy vozu, které po střetu odpadly na zem, a z místa rychle odjeli, aniž by bezvládně ležícímu muži, který utrpěl vícečetná zranění neslučitelná se životem, poskytli pomoc přivoláním záchranky nebo věc oznámili. Později všichni shodně vypověděli, že byli v šoku a nevěděli, co mají dělat.

Podle informací místních obyvatel prý řidič muže srazil, poté se v obci otočil a u místa střetu posbíral rozbité věci z auta, a aniž by poskytl zraněnému první pomoc, odjel na hlavní silnici směrem na Třebívlice.
Půjde před soud. Státní zástupce obžaloval mladíka kvůli nehodě v Podsedicích

Zhruba po dvou týdnech mladíky vypátrali policisté. Doubrava byl obžalován z usmrcení z nedbalosti a z neposkytnutí pomoci řidičem, ostatní čelili obvinění z neposkytnutí pomoci.

Soudce Vlastimil Nedvěd uvedl, že při rozhodování soud vycházel ze znaleckého posudku, kdy řidič nemohl předpokládat překážku na vozovce, proto ho přečinu usmrcení z nedbalosti zprostil. „Pokud jde o další jednání, kdy obžalovaní nehodu s fatálním následkem neoznámili, aktivně zahladili stopy a neučinili jakýkoli pokus, aby poškozenému pomohli, byť ten na místě zraněním podlehl – to nelze tolerovat,“ zdůvodnil Nedvěd.

Doubrava s Klupákem, kteří se úterního líčení účastnili, se v závěru opět omluvili pozůstalým a shodli se, že dnes už by v takové situaci reagovali jinak.