V rámci následného bezpečnostního opatření se ho před obcí Skalka snažila zastavit další motorizovaná hlídka. Tentokrát podezřelé vozidlo zastavilo u silnice a  z něj vyběhl směrem k lesu celostátně hledaný 48letý muž s trvalým bydlištěm v České Lípě. Na útěku ho nezastavily ani dva varovné výstřely do vzduchu. Policisté po něm už téměř rok pátrali, protože stejně dlouhou dobu nenastoupil do výkonu trestu odnětí svobody, kam ho soud poslal na tři roky za podvody a zpronevěry.

Muži se brzy podařilo v lese hlídce zmizet,  a proto si policisté vyžádali na pomoc kromě psovoda se služebním psem i vrtulník s termovizí. Do pátrací akce se zapojilo kolem třiceti  policistů,  a to  nejen z Českolipska, ale také ze sousedního Litoměřicka.

Vzhledem k vysokému nasazení policistů se kolem 22. hodiny podařilo muže na útěku zadržet. Dobrovolně se jim ale nepodrobil. Když ho na pozemku rodinného domu v Bělé pod Bezdězem zatýkali, museli proti němu použít donucovací prostředky hmaty a chvaty včetně  služebních pout. Zadržený byl v minulosti profesionálním vojákem a také ovládá bojový systém musado, který využívají nejrůznější ozbrojené složky. Policisté ho ale  i přesto rychle zpacifikovali a zhruba hodinu po půlnoci eskortovali do výkonu trestu odnětí svobody.

Kriminalisté v průběhu včerejší noci také zjistili, jakým způsobem se mu v poměrně krátkém čase podařilo  přemístit ze Skalky na Žandovsku do Bělé pod Bezdězem,  a nestačili se divit. Hledaný 48letý muž vyšel z lesa na Úštěcku a zaklepal na dveře u nejbližšího domu. Zde potom majitele požádal, aby ho za finanční odměnu  odvezl k jeho  kamarádům do Bělé pod Bezdězem. Pětatřicetiletý muž z Úštěcka mu vyhověl i přesto, že se mu hledaný muž svěřil s tím, že je v celostátním pátrání a nabádal ho k tomu, aby se vyhnul místům, kde by se mohli potkat s policejními hlídkami.

Policisté v této souvislosti upozorňují na to, že 35letý muž z Úštěcka včera v noci riskoval  život nejen svůj,  ale i své manželky, když za těchto podezřelých okolností s hledaným vyjednával. Zřejmě přitom vůbec nepomyslel na to, že by jim tento naprosto neznámý 48letý muž mohl z jakýchkoliv skrytých pohnutek ublížit. Policisté nyní v této souvislosti zkoumají právní kvalifikaci takového  jednání a zvažují jeho trestní stíhání pro spáchání trestného činu nadržování.

por. Bc. Ivana Baláková, KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí