Našel ho až traktorista při práci. Jak přitom potvrdila nařízená soudní pitva, dítě se narodilo zdravé. Podíl na jeho smrti má podle policistů další osoba.

Odlehlé místo
„Moc lidí sem nechodí a ani nevím, že by se tu něco dělo. I když v úterý odpoledne parkovalo za zahrádkami takových pět šest aut. Jestli šlo o policisty, to nevím," řekl Deníku senior, který ve středu v poledne pracoval na své zahradě nedaleko místa, kde měl traktorista den předtím mrtvé miminko najít. Poté staršího muže vyslechli ještě kriminalisté, kteří se do lokality u Labe znovu vrátili.

Traktorista odmítá s médii mluvit. S ohledem na probíhající vyšetřování se k případu zatím nechtějí blíže vyjadřovat ani policisté. Nesdělili tak, zda se jednalo o dívku, nebo chlapečka a v jakém stavu nalezené tělíčko bylo. Policejní mluvčí Veronika Hyšplerová Deníku ale potvrdila, že byla nařízena soudní pitva.

Narodil se zdravý
„Z výsledků soudní pitvy vyplynulo, že novorozenec se narodil zdravý a podíl na jeho smrti má další osoba. V souvislosti s tímto případem byl sestaven speciální vyšetřovací tým. Vyzýváme veřejnost z oblasti kolem Štětí, zda si někdo nevšiml v poslední době těhotné ženy, která již mohla porodit, ale novorozeně u sebe nemá," uvedla mluvčí Veronika Hyšplerová.

V případě jakékoliv informace, která by kriminalistům mohla při vyšetřování pomoci, se lidé mohou obracet na telefonní linku 158 nebo na jakoukoli policejní služebnu.

Nejbližší babybox, kde zatím neznámá osoba mohla své dítě odložit, je přitom nedaleko, v Městské nemocnici v Litoměřicích. Na Litoměřicku se přesto nejedná o první případ usmrcení a odložení čerstvě narozeného miminka. Před lety našli policisté mrtvé novorozeně na popelnici v Litoměřicích. Ještě předtím v igelitové tašce na odlehlém místě u železniční trati v Lovosicích. V obou případech kriminalisté matky dětí určili, dopadli a soud jim poté udělil mnohaleté tresty vězení.

V listopadu 2008 dvaatřicetiletá Hana Klemmová porodila dítě v bytě v lovosické ulici Jaroslava Ježka. K porodu živé holčičky došlo do záchodové mísy v koupelně. Po narození, jakmile začalo dítě plakat, ho Klemmová otočila hlavou dolů a hlavu mu ponořila do záchodové mísy. Dítě tak držela, dokud se nepřestalo hýbat. V míse ho potom ponechala, z prostoru pod vanou vyndala modrý igelitový pytel, oblékla se, dítě dala do pytle a odnesla do sklepa domu.

Asi po třech týdnech ostatky novorozence odnesla na odlehlé místo za parkoviště v Průmyslové ulici, poblíž obchodu Lidl. Pytel s mrtvým novorozencem položila pod odstavenou maringotku. Policisté ji zakrátko dopadli. Během soudního procesu se Klemmová přiznala, že jedno své dítě zabila už o rok dříve. Porodila ho při výletu na Lovoš. Při porodu údajně omdlela a probudila se až ráno, kdy už bylo miminko mrtvé. Jeho tělíčko prý hodila do Labe. Obě vraždy sváděla na složitou životní situaci, agresivního žárlivého partnera a milence. Od soudu odešla s trestem dvanácti let vězení.

V březnu 2010 porodila zfetovaná dvacetiletá Marie Hubáčová v koupelně suterénního bytu ve Stránského ulici v Litoměřicích živou holčičku a poté ji taktéž utopila v záchodové míse. Podle obžaloby dívka cíleně skrývala těhotenství i porod. Dva svědci také potvrdili, že šlo o „drogovou domácnost". Tělíčko zavražděného dítěte později odložila na popelnici. I tuto mladou vražedkyni kriminalisté dopadli. Soud jí poslal do vězení na patnáct let.

O případu jsme vás již jako první informovali v úterý https://litomericky.denik.cz/zpravy_region/tragedie_novorozene.html