Podle neoficiálních informací by jeden ze zlodějů měl být manželem policistky působící v Ústeckém kraji.

„Od srpna 2015 kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje prověřovali skupinu šesti mužů ve věku od šestadvaceti do jednačtyřiceti let. Zadrženi byli během prosince 2015 a ledna 2016 přímo v Ústí nad Labem. Dvě osoby ve věku pětatřicet a šestatřicet let byly předány do Spolkové republiky Německo, kde páchaly obdobnou trestnou činnost. Další čtyři muži ve věku třicet, pětatřicet a jednačtyřicet let jsou stíhání vazebně v České republice," sdělila Štěpánka Komárová, mluvčí středočeské policie.

Muži jsou podle ní důvodně podezřelí z páchání trestné činnosti krádeží osobních motorových vozidel. „Své protiprávní jednání zaměřovali zejména na osobní vozy tovární značky Škoda Octávia II. řady v provedení TDI. Krádeže vozidel prováděli nejen na území Středočeského kraje, ale také na území kraje Ústeckého a na území hlavního města Prahy. Ke krádežím používali tzv. lámáky na zámky a elektronické zařízení k deaktivaci imobilizéru vozidla. Vozidla zcizovali zejména v nočních hodinách," popsala mluvčí.

Po odcizení vozidla pak vyměnili registrační značky s cílem co nejvíce ztížit jejich případné nalezení. Vozidla následně převezli do Ústí nad Labem, kde je nechali na různých místech zaparkované. Chtěli tak vyloučit možnost, že je vozidlo sledováno vyhledávacím zařízením nebo monitorováno policií. Teprve pak odvezli auta do objektu v Děčíně, kde byla ukryta překupníky a následně rozebírána na náhradní díly.

Muži, kteří vozidla kradli, je překupníkům prodávali a cena odcizené Octávie při tomto prodeji se pohybovala od patnácti do dvaceti tisíc korun. Jeden z mužů podezřelých z krádeží užíval kradenou Škodu Fábii u které byl změněn VIN kód na legálně nabyté vozidlo.

Skupina šesti mužů odcizila nebo se pokusila odcizit celkem dvacet osobních vozidel v celkové hodnotě více než 2 500 000,- Kč.

V případě prokázání jejich viny a odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody ve výši od dvou do osmi let.

Středočeští kriminalisté v roce 2015 evidují celkem 882 odcizených vozidel. Ve srovnání s rokem 2014 je to o 32% méně odcizených vozidel než v roce 2015.