Ve fotogalerii si prohlédněte starší fotografie

Soudní líčení se od roku 2012, kdy soudce stihl pouze přečíst obžalobu, kvůli střídavé nepřítomnosti obžalovaných opakovaně odročovalo. Vavřičku proto v úterý na základě zatykače předvedli k soudu policisté. Soud také rozhodoval, zda jej pošle do vazby. Nakonec tak neučil.

Řešení: zatykač
„Bylo ověřeno, kde se pan Vavřička zdržuje. Současně uvedl, že s hlavním líčení souhlasí i v případě, pokud se příště nedostaví. Chce se ale zúčastnit," odpověděl na otázku o zárukách Vavřičkovy přítomnosti u dalšího jednání soudce Vlastimil Nedvěd.

K litoměřickému soudu se v úterý dostavil také Větrovec. Samotného hlavního líčení se však už nezúčastnil.

„Jednalo se o to, že se museli dostavit všichni obžalovaní, nebo dát alespoň souhlas s konáním hlavního líčení v nepřítomnosti. Pan Vavřička to neudělal, proto jsme to museli řešit jinak, to znamená vydáním zatykače a předvedením," vysvětlil předseda soudního senátu, který případ projednává, Nedvěd. Větrovce zastupovala jeho advokátka.

Okresní soud v Litoměřicích začal 27. ledna projednávat kauzu podnikatele Vladislava Větrovce a bývalého konkurzního správce Josefa Vavřičky (na snímku), kteří měli ze dvou severočeských firem vytunelovat více než 35 milionů korun.

Kvůli špatnému psychickému stavu Josefa Vavřičky bylo však soudní líčení nakonec neveřejné. „Strany souhlasily s tím, že se při hlavním líčení nemusí opakovat čtení obžaloby. Pan Větrovec nebyl přítomen, využil tedy svého práva k věci nevypovídat. Pan Vavřička uvedl, že se k věci vyjádří písemně. Za účelem předvolání svědků bylo líčení odročeno na 12. března," sdělil soudce Nedvěd s tím, že bude také doplněn znalecký posudek týkající se zdravotního stavu Vavřičky.

Kauzou se Okresní soud v Litoměřicích zabývá od roku 2010. Zatím se však jen podařilo přečíst jednotlivé body obžaloby. Vavřičkovi se potom udělalo nevolno a líčení bylo přerušeno. Od té doby se z dalších jednání oba obžalovaní střídavě omlouvali.

Obžaloba Větrovce a Vavřičku viní z vyvedení 39 milionů korun ze dvou severočeských firem. Litoměřická potravinářská společnost Melbro spadla do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001, českolipská Autostar Velimex v roce 2002. Obě převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování následně vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy.

Šlo například o smlouvy na právní poradenství, vymáhání pohledávek a zajištění ochranky, obžaloba ale zahrnuje i fingovanou stavbu kanalizace. Organizátorem byl údajně Větrovec.