Případ přebral nový soudce, který nařídil první jednání na 22. března, potvrdila mluvčí litoměřického soudu Alena Herčíková. Kauzu považovanou za druhý proces s takzvanou konkurzní mafií řešila od loňského března litoměřická soudkyně Jana Márová, která vloni na podzim po kritice za jiná pochybení rezignovala a ke konci března odejde z funkce.

Případ otevřel soud téměř přesně před rokem, 1. března 2011. Od té doby se ale stihlo jen několik úvodních jednání, načež se Větrovec s Vavřičkou začali střídavě omlouvat kvůli zdravotnímu stavu. Větrovce například bolely několik měsíců zuby, Vavřička se zase choval, jako by byl nedoslýchavý. Soudkyně jejich omluvenkám vesměs vyhověla, i když státní zástupce v pozdější fázi oponoval, že jim ve skutečnosti není nic vážného.

Márová na soudu po kritice za jiné případy končí k 31. březnu a je už jasné, že případ nestihne dořešit. Případ byl podle mluvčí soudu přidělen soudci Vlastimilu Nedvědovi. Výměna soudce znamená, že případ začíná úplně nanovo, i když může soudce za určitých okolností použít některé materiály z předchozích projednávání.

Větrovec je označován za hlavu takzvané konkurzní mafie, spojené s ústeckým soudcem Jiřím Berkou. Ten dostal na jaře 2010 devítiletý trest, který je nepravomocný.

Obžaloba Větrovce a Vavřičku viní z vyvedení 39 milionů korun ze dvou severočeských firem.

Litoměřická potravinářská společnost Melbro spadla do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001, českolipská Autostar Velimex v roce 2002. Obě převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování následně vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Například šlo o smlouvy na právní poradenství, vymáhání pohledávek a zajištění ochranky, obžaloba ale zahrnuje i fingovanou stavbu kanalizace. Organizátorem byl údajně opět Větrovec.