V roce 2016 byla podle statistik dámská velikost spodního prádla L až na třetím místě za velikostmi M a S, v roce 2019 už "L" plnilo první příčky nejčastěji objednávaných typů.

Hráškové ovesné "rizoto" se zastřeným vejcem
JÍDELNÍČEK: Stres je nepřítelem hubnutí. Poradíme, jak z toho ven

„Dámského spodního prádla 'L' se podle našich dat v roce 2019 prodalo o šest procent více než v roce 2016. Prodej velikosti S pak klesl o tři procenta, stejně tak u velikosti M,“ přiblížil výsledky statistik Adam Rožánek ze společnosti zabývající se prodejem prádla.

Česky volí hlavně pohodlí a tak svoje pozadí usazují radši do větších velikostí. Dříve byl však trend naprosto odlišný. Korzet, který co nejtěsněji obepínal trup, pomáhal tvarovat postavu a po staletí přispíval k dosažení dobového ideálu krásy.

Hluboký výstřih a vosí pas

Vyztužený kosticemi, kůží, dřevěnými nebo kovovými prvky sahal od podpaží ke stehnům anebo alespoň do pasu. Pokud móda vyžadovala hluboké výstřihy, pomáhal je umocnit, pokud byl nezbytný vosí pas, dokázal ho vytvořit.

Ještě v 19. století byl společenskou nutností – a vyjít mezi lidi bez důkladného sešněrování bylo pro ženu nemyslitelné. Teprve 1. světová válka, kdy ženy musely nahradit muže v mnoha profesích, se začala situace měnit. Na polích či v továrnách bylo jen stěží možné pohybovat se v těsném krunýři.

Podle odborníků je nutné, abyste do hledání vhodného sportu promítli svou osobnost.
RADA: Jaký sport je vhodný při hubnutí?

Když se ve 20. letech minulého století ženy s nadšením zbavovaly korzetu jako mučicího nástroje těla a symbolu ženské submisivity, málokdo předpokládal, že to není navždy. Od počátku 90. let, kdy se Madonna objevila na jevišti v jeho exkluzivní podobě z dílny módního návrháře Jeana Paula Gaultiera, je jasné, že tenhle kousek oděvu díky svému erotickému podtextu z dámského šatníku jen tak nevymizí.