Online reportáž

Více než 170 tisíc lidí starších osmdesáti let žije v domovech pro seniory nebo za nimi dochází pečovatel domů. Další desítky tisíc jsou pak v péči rodiny nebo žijí sami.

A přestože nový koronavirus stále zaostává za nedávnou epidemií chřipky, vláda by se při přípravě nových pandemických měla zaměřit právě na ně.

Co je koronavirus?Zdroj: Deník„Celkový počet úmrtí je u nakažených lidí momentálně 3,4 procenta,“ říká Jiřé Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb. U starších seniorů ale může v případě nakažených dosahovat až patnácti procent.

Asociace poskytovatelů proto požaduje, aby domovy pro seniory a podobná zařízená byly zařazeny na stenou úroveň jako ta zdravotnická.“„Řada opatření by měla být naprosto stejná. Příkladem je rozhodnutí u roušek. Měly by se zajistit nejen zdravotnickým zařízením, ale i sociálním,“ podotkl Horecký.

Ilustrační snímek
Koronavirus u zvířat: psi se podle vědců mohou nakazit, nejsou však přenašeči

Tři dny stačí

Přesto ale podle zástupců sociálních zařízení není třeba nějak zvlášť panikařit. V souvislosti s tím kritizovali například doporučení ministerstva práce, aby se domovy vybavily zásobami a materiálem až na šest týdnů.

„Je ideální mít zásoby na tři dny,“ říká Daniela Lusková, viceprezidentka asociace a současně ředitelka královéhradeckého domova pro seniory U Biřičky. Delší doba je podle ní nesmyslná, navíc většinou nemají na velké zásoby sociální zařízení dostatek prostor.

Greta Thunbergová
Europarlament a koronavirus aneb Když Greta může a jiní ne

I přesto asociace vypracovala seznam doporučení, jak mají domovy pro seniory postupovat. Jsou tam například informace o viru COVID--19, jak se bránit jeho šíření nebo doporučení, co dělat, pokud se mezi jejich obyvateli objeví někdo s nákazou. "Ten soubor doporučených opatření je pro nás nesmírně důležitý," říká Boris Šťastný z Alzheimer Home provozující síť zařízení pro lidi s Alzheimerovou nemocí. Pomůže to totiž podobným domovům lépe se zorientovat v problematice.

Omezte rizika

Chánit se ovšem mohou i senioři, kteří žijí ve své domácnosti. Například tak, že nebudou tak často nakupovat nebo tam pošlou někoho z rodiny. V případě teploty, bolesti kloubů a příznaků nemoci kontaktují lékaře.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník