Rusher přišel do Ústí z anglické Zoo Great Yarmouth. „S lítostí oznamujeme, že jsme se rozloučili s levhartem mandžuským Rusherem, který by v dubnu příštího roku oslavil 19 let života. Jakkoli bylo rozhodnutí o uspání Rushera složité, vzhledem ke zdravotním problémům způsobeným vysokým věkem bylo nevyhnutelné,“ informovala v minulých dnech zoo.

První jeho mládě se narodilo v dubnu 2006. „Levharti mandžuští jsou ve volné přírodě kriticky ohrožení, o to více si vážíme, že jsme měli možnost být součástí Rusherova života. Se samicí Kiarou se podíleli na posílení levhartí populace v lidské péči tím, že přivedli na svět šest mláďat. Potomci tohoto páru obohatili chovy v Anglii, Francii, Rusku,“ sdělila zoo.

Ze zoo ale přicházejí i radostné zprávy. V listopadu se narodil pásovník dlouhoocasý a želva zelenavá, v říjnu pak několik antilop či surikaty. V září dorazilo z Nizozemí do zahrady deset nových tučňáků brýlových.

Ústecký kraj
Nejhorším místem pro život je Ústecký kraj, tvrdí průzkum. Umíráme nejmladší

Návštěvníci zoo se často zajímají také o zdraví další postarší ikony zahrady. Orangutanovi Ferdovi je totiž úctyhodných 52 let. „To už je hodně vysoký věk. Ferda je určitě jedním z nejstarších orangutanů chovaných v zajetí. Má bohužel vzhledem ke svému věku zdravotní problémy, ale nemá bolesti. Bere pravidelně léky, je pod pečlivým veterinárním dohledem. Aktuálně je jeho stav stabilizovaný,“ přiblížil mluvčí zoo Matěj Kynšt.

Zcela nově si lidé v Ústí nad Labem mohou připomenout také další legendu tamní zoologické zahrady. Kostra slonice Kaly byla převezena a dlouhodobě zapůjčena z muzea na Univerzitu J. E. Purkyně. Bude ji tam moct vidět veřejnost, studenti, návštěvy z řad žáků základních a středních škol, poslouží ale i badatelským účelům.

„Velmi nás potěšila nabídka ze strany ústeckého muzea na dlouhodobou zápůjčku tohoto impozantního kosterního preparátu slona indického do nových prostor Centra přírodovědných a technických oborů UJEP. Možnost vystavit tento exponát v našich prostorách vnímáme jako významné gesto společně se rozvíjející spolupráce,“ ocenil děkan přírodovědecké fakulty Michal Varady. „Pro exponát takové velikosti a významu, jaký měla pro obyvatele města a ústeckou zoologickou zahradu jeho historie v podobě oblíbené slonice Kaly, považuji univerzitní prostor za důstojné místo, kam se na něj může přijít každý podívat,“ dodal.

Společnost AŽD testovala autonomní vlak na Švestkové dráze v Libčevsi na Lounsku.
Na přejezdu uvízlo auto, mašina bez fíry zastavila. AŽD ukázala autonomní vlak

Slonice Kala se objevila v Ústí v roce 1985 jako roční slůně, pravděpodobně byla odchycena v přírodě ve Vietnamu. Ihned se společně s družkou Delhi stala symbolem zoo a miláčkem návštěvníků. V roce 2019 ale musela být Kala utracena kvůli zdravotním komplikacím.

Delhi, která přišla do zoo v roce 1987, v zahradě stále je, pravděpodobně se ale bude stěhovat. Kdy, není jasné, může to trvat i roky. „Slon je stádové zvíře, bylo by vhodnější, aby Delhi žila ve skupině. Hledáme pro ni proto vhodné umístění,“ doplnil Kynšt. Otazník visí poté nad dalším využitím slonince v Ústí, ve hře je několik variant. Mluví se o chování jiných zvířat, možností je také další chov slonů v Ústí, ale v jiné podobě.