Skleničku z Dubí lidé znají i díky populárnímu filmu Pelíšky. V něm Miroslav Donutil v roli otce upustí duritku na podlahu, aby rodině předvedl zázrak nerozbitné skleničky. Pak totéž zkusí jeho syn, avšak s větší razancí. Duritka se roztříští na desítky malých kousků. Tato scéna udělala z předmětu vyráběného v Dubí legendární záležitost.

Zdroj: Youtube

Pelíšky - skleničky  Zdroj: YouTube.com/vojtapacesny

„Speciální skleněné nádobí pod obchodní značkou Durit vyráběla od roku 1914 do roku 1996 sklárna Rudolfova huť v Dubí. Krom duritek se proslavila jako monopolní výrobce pivních půllitrů nebo zavařovacích sklenic,“ uvádí historik Martin Krsek, který o duritce píše ve své knize Nejslavnější značky Ústeckého kraje.

Na Štědrý den při zvonění na odpolední bohoslužbu ve zvonici v Roudnici nad Labem upadlo znějícímu zvonu srdce. Prorazilo podlahu zvonice a spadlo z patnácti metrů na zem.
FOTO, VIDEO: Zvon v roudnickém klášteře utichl na Štědrý den, utrhlo se mu srdce

Hlavní předností duritky byla vysoká pevnost daná způsobem výroby. Jde o předpjaté sklo. Běžné sklenice se vyfoukly nebo vylisovaly a potom pomalu ochlazovaly, aby nedošlo k jejich popraskání. Předpjaté sklo se však po vytavení a vylisování zchladilo prudce. V Rudolfově huti používali k chlazení olej, nikoli vodu. Obchodní známka vznikla zřejmě podle hudební terminologie označující slovem Dur tvrdou stupnici.

Zázrak z Dubí slaví 105 let.Zdroj: Deník / Martin KošťálPřívlastek „nerozbitná“ je však na místě jen do určité míry. „K rozbití může dojít tlakem, nárazem na horní hranu, pádem na kamennou podlahu. Střepy se tříští na tisíce kousků,“ zmiňuje ve své knize Krsek.

Oblíbená na kávu

Zboží mělo na trhu úspěch nejen svou vysokou odolností proti nárazu, ale také snášením vyšších teplot, což z duritky dělalo praktickou skleničku na kávu. Depozitář regionálního muzea v Teplicích uchovává mnoho typů duritek a řada z nich působí velmi elegantně a moderně, ačkoli vznikly před mnoha desítkami let. Vidět můžete sklenice čiré, modré, zelené, medově hnědé, velké i malé na „panáčka“. Dokonce existují mléčně zbarvené šálky, takzvaný durit opal.

Výrobu duritek v Rudolfově huti ukončila firma Avirunion před 23 lety. Tehdy šlo stále ještě o ruční výrobu a vzhledem k tomu, že 21. století se svými moderními linkami a technologiemi už klepalo na dveře, tak neměl podnik šanci přežít. Poslední pokus, jak zachránit dubskou duritku, se odehrál v Libochovicích na Litoměřicku. Ale ani tam se skleničce nepodařilo vdechnout život.

Tradiční vánoční rozdávání rybí polévky pro charitu.
FOTO: Rybí polévka na roudnickém náměstí pomáhala charitě

„Dnes je předmět legendárního designéra Rudolfa Schröttera znám spíše jako retro doplněk nebo hvězda filmových Pelíšků. Přestože je návrh původem od nás, nijak více si výročí nepřipomínáme,“ říká Jakub Splavec, mediální zástupce sklárny O-I. Ta před lety dubský závod koupila a vyrábí v něm čiré sklo, které vyváží do celého světa.