V Ústí nad Labem je 31 mateřských škol, loni město otevřelo na Střekově novou se 48 místy. „I přesto, že každý rok bývá převis neumístěných dětí, zůstávají některé mateřské školy nenaplněny," řekla  mluvčí radnice Romana Macová. Potíž je v tom, že rodiče nechtějí dávat děti do školek v problémových čtvrtích.

Zápis v krajském městě bude už druhým rokem prostřednictvím elektronického systému, který zavedlo předchozí vedení města s cílem zjednodušit agendu. Od podobného zápisu do škol městská rada vzniklá po volbách upustila. Plánuje naopak obnovení spádovosti základních škol, kde by přednost při přijímání žáků měli ti, kteří bydlí v místě školy.

Teplice zřizují 15 mateřských škol s kapacitou 1372 míst. „Zatím stále trvá převis poptávky nad nabídkou volných míst, v loňském roce nebylo umístěno asi sedmdesát dětí," řekla vedoucí odboru školství teplického magistrátu Helena Zámostná. „Meziročně pozvolna klesá počet narozených dětí s trvalým pobytem v Teplicích, předpokládáme, že kapacita MŠ bude dostatečná," doplnila. V lázeňském městě se v uplynulých letech zvýšila kapacita školek o 200 míst, s dalším rozšiřováním město nepočítá.

Bez problémů by měli rodiče umístit tříleté a starší děti v Litoměřicích, kde začnou zápisy v jedenácti školkách příští týden. Dostatek volných míst by měl být také v Děčíně, kde je 22 mateřských škol, a Chomutově, který zřizuje 14 školek pro 1534 dětí. „Kapacita je dostatečná, školky umisťují tříleté děti i mladší," řekla  mluvčí města Šárka Schönová. V Chomutově se zápisy konají tento týden.

Nižší zájem než v uplynulých letech očekávají při zápisech i v Mostě. „Předpokládáme, že se dostane i na děti mladší tří let, u nich je podmínkou to, že jsou zcela bez plen," uvedla mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

Počet volných míst v mateřských školách ovlivní ještě odklady nástupu předškoláků. Rodiče mají možnost umístit své ratolesti i do přípravných tříd. V Ústí nad Labem jich je nyní 13 a od září by jich mohlo být 16. O zřízení další uvažují i jinde.