Na uvítanou vyjíždí Václav Paar s houfnicí. Dveře kůlny úpí, když se snaží toto pohyblivé polní dělo s hlavní o váze 130 kilogramů protlačit. Po chvíli se mu podaří zaparkovat na trávě před domem nejen největší houfnici, ale také čtyřloufák, pražskou rychlici ozdobenou drakem a menší kanón. Ten vyrobil darem manželce.

Zdroj: Deník„Ještě jsem to nezkoušel, ale počítám, že by mohl mít dostřel kilometr a půl, kdybych tam dal kuli,“ zauvažoval nad ním puškař z Háje u Radonic. „Všechny tyto kanóny jsou funkční repliky zbraní, které se používaly před dvěma sty a více lety a zároveň je v tom má fantazie. Například pražská rychlice ve skutečnosti vypadala velmi jednoduše, já udělal zdobenou hlaveň s dráčkem. Vlastně je ze šrotu, hlavičku jsem vyklepával kladivem dva týdny,“ nastínil, jak si vyhrál se zbraní, jejíž předchůdkyně se používaly už v 15. století.

Děla si sám navrhl, sestrojil lafety a podle vlastních návrhů si nechal odlít těžké kovové hlavně. Všechny jsou střelbyschopné. Na akcích ale kule nelítají, pro efekt se používá jen střelný prach, aby se ozvala rána a vyvalil se dým. U takových parád byli mnohokrát návštěvníci poutí u vintířovské kaple nebo na akcích chomutovských ostrostřelců.

Kempy na Nechranické přehradě. Ilustrační foto
Chladné počasí vyprázdnilo severočeské kempy, letos chyběli cizinci

Václav Paar obdivoval zbraně a práci starých mistrů snad odjakživa. „Možná jsem zálibu ve zbraních podědil po předcích,“ zamýšlí se. Je totiž potomkem knížecího rodu Paarů, který pochází z Lombardie a na českém území se usadil v 17. století. „Já jsem ale ze zchudlé větve,“ dodává se smíchem.

Většinu svého života pracoval na šachtě, na puškaře se rekvalifikoval začátkem devadesátých let. Od té doby vyrobil nepočítaně funkčních replik pušek s křesadlovými zámky a kanónů. Dělal je pro členy historických skupin v regionu. Jako odborník také spolupracoval s ústeckým muzeem při opravě více než tři sta let staré francouzské křesadlové brokovnice anebo s chomutovskou policií, když potřebovala opravit či naopak zničit už nefunkční zbraně.

Ve své dílně v Háji puškař opravuje vzduchovky.Ve své dílně v Háji puškař opravuje vzduchovky.Zdroj: Deník/Miroslava Šebestová

Puškařství jako živnost už pan Paar neprovozuje, ponechal si z ní jen tu část, která nepodléhá žádné evidenci. Například stále opravuje vzduchovky a rozšiřuje svou soukromou sbírku těchto střelných zbraní české výroby. Má jich přes dvě stě. „A ještě nejsem u konce. Mám i malé dětské, kterých bylo vyrobeno 23 modifikací, já jich mám jen osmnáct,“ zmínil pro představu. Ve sbírce má pružinové vzduchovky i modely klasických lamaček.

Ve své dílně si ale například nedávno vyhrál i s výrobou funkční repliky křesadlových soubojových pistolí, které hojně využívali šlechtici v 19. století, když chtěli obnovit svou čest. „Tyto jedno až dvouranné zbraně na černý prach jsou také volně v držení, takže si hraju takhle,“ usmívá se 68letý muž nad kazetou.