První chytrý koš mají od prázdnin Litoměřičtí. Jakmile je zaplněn, začne lisovat obsah a zmenší jej čtyřnásobně. Vejde se do něj tedy čtyřikrát víc odpadu než do běžného koše. Najdete ho v ulici 5. května.

Lineární lisovací jednotka dosahuje výkonu 100 MPa. „Napájení lisu probíhá vestavěnou baterií, která je dobíjena solárním panelem umístěným na vrchní části koše,“ přiblížila referentka komunikace litoměřického městského úřadu Michaela Bubeníčková s tím, že k lisování vhozeného odpadu dochází vždy po dosažení předem nastavené výšky hladiny odpadu, kterou hlídá uvnitř umístěný senzor. Součástí koše jsou i USB porty pro nabíjení mobilních zařízení. Je vybaven i bezpečnostními prvky, které zamezují jakémukoliv poranění při vhazování odpadu.

Lavičky vám nabijí mobil

Chytrý koš není jedinou moderní „vychytávkou“, kterou nedávno nebo už v uplynulých letech město zavedlo do praxe. Jsou jí i lavičky CapaSitty v parku Václava Havla a na Střeleckém ostrově. Umožňují nabíjení mobilního telefonu a wi-fi příjem, který funguje po stisknutí tlačítka po dobu 15 minut. Lavička v parku Václava Havla byla v Litoměřicích jako prvním městě v republice instalována v květnu 2016. Její sourozenec je v provozu od prosince 2017. Loni se lavičky staly terčem vandalů. Zajímavostí je, že k nápravě došlo také díky „chytré“ aplikaci. Na poškození totiž upozornili lidé v aplikaci „ZmapujTo“. Pomocí té je možné hlásit černé skládky, vandalismus nebo jiné nedostatky ve veřejném prostoru.

Ilustrační foto.
Policejní služebna v Terezíně zůstane, plánovaná reorganizace se nekoná

Jedničky a nuly pomáhají lidem ve městě také s tříděním odpadu. Kolem šesti stovek barevných nádob na tříděné odpady, ale i na textil či drobné elektrozařízení, které najdete skoro na 200 stanovištích ve městě, zachycuje interaktivní mapová aplikace na webu města.

Aplikace pomůže třídit odpad

„Zajímavou funkcí aplikace je možnost vyhledání nejbližších kontejnerů na tříděné odpady například v místě trvalého bydliště,“ upozornila referentka litoměřického městského úřadu Andrea Pěkná. Stačí zadat adresu či nastavit umístění na mapě, navolit vzdálenost a obratem se na mapě dle zadaných parametrů zobrazí nejbližší kontejnerová stání.

Litoměřice za podobné „vychytávky“ sklízejí ceny i v celonárodních soutěžích. Například tu nazvanou „The Best 2018“ v soutěži eGovernment město získalo za službu pro stavebníky „UtilityReport“, již zřídilo loni v květnu. Umožňuje elektronicky hromadně odeslat žádost o vyjádření k existenci inženýrských sítí jednotlivým správcům, čímž výrazně zjednodušuje s tím spojenou agendu. Všem správcům sítí systém vygeneruje žádost a vybraným rovnou elektronicky odešle. Služba je dostupná nejen pro stavební úřad z Litoměřic, ale i pro ten ze Štětí a Úštěku. Litoměřice byly prvním úřadem v Ústeckém kraji, který službu začal nabízet nejen pro své občany, ale i pro ty z celého správního obvodu obce s rozšířenou působností.

Nehoda u obce Tlučeň
FOTO: Motor v poli, auto opodál. Při nehodě na Litoměřicku se zranili dva lidé

Letos Litoměřice získaly zlato v krajském kole soutěže Zlatý Erb za „Tichou linku“, která pomáhá neslyšícím v komunikaci při vyřizování úředních záležitostí. Notebookem na odboru sociálních věcí a zdravotnictví se klient dálkově spojí s osobou ovládající znakovou řeč, která následně úředníkovi přetlumočí jeho požadavek. „Pracujeme na odbourávání bariér v komunikaci s neslyšícími spoluobčany, snažíme se vycházet vstříc všem lidem s handicapem,“ vysvětlil tajemník Milan Čigáš.

„Náš městský úřad na Mírovém náměstí v Litoměřicích nemůže být s ohledem na svou historickou hodnotu plně bezbariérový. V uplynulé době jsme však učinili řadu kroků, které těmto lidem život ulehčují. Budeme v tom pokračovat,“ slíbil Čigáš při předávání ceny v březnu.