Tři malá vlčata pobíhající v lesích Českého Švýcarska, vůbec první novodobé rozmnožení této šelmy v regionu, se letos podařilo zaznamenat na snímcích a videozáznamech z fotopastí. Jádro jedné smečky se přesunulo přímo do národního parku, vlčí pár mláďata vyvedl ve východní části.

„Vlci se v národním parku objevují již od roku 2016, nejprve bylo toto velké chráněné území součástí dvou sousedících teritorií vlků. Ovšem až letos se jádro jedné smečky přesunulo do samotného národního parku a vlci zde vyvedli mláďata. Zjevně některé klidové a nyní bezzásahové části parku skýtají větší míru pokoje než blízce položené Lužické hory s masivní postkůrovcovou těžbou,“ řekl Aleš Vorel z České zemědělské univerzity, která v Českém Švýcarsku mapuje výskyt vlků.

Podle odhadů odborníků se v Českém Švýcarsku nyní pohybuje 7 až 8 vlků. Divoké šelmy je ale obtížné mapovat, experti proto připomínají, že se jedná pouze o předpoklad. Jedna vlčí smečka čítá obvykle 4 až 6 jedinců.

Vlčata v Českém Švýcarsku

Zdroj: Youtube

Pár vyvedl nové přírůstky ve východní části parku, tam je tedy minimálně pět jedinců. Doložený je ale výskyt vlka i v severní části parku. „Návrat a reprodukce vlků ukazují, že České Švýcarsko navzdory dynamické proměně lesa zůstává vysoce kvalitním přírodním prostředím, které chráněné druhy rády využívají jako svůj životní prostor,“ uvedl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

V Českém Švýcarsku už druhým rokem probíhá česko-saský projekt OWADIS. Jeho náplní je podrobný terénní monitoring osídlení vlků.

Vlci se do Národního parku České Švýcarsko vrátili v roce 2016, jejich reprodukce tam byla ale letos potvrzena poprvé. Vlci byli na území dnešního parku vyhubeni nejpozději v roce 1756, kdy měl být na území českokamenického panství odstřelen poslední jedinec.

Vlků přibývá. Vlčata se letos narodila v Lužických horách, Šluknovsku i Českém Švýcarsku
Vlků na severu Čech přibývá, mláďata mají letos v osmi smečkách

Vlkům se v posledních letech v České republice daří. Letos se rozmnožilo nejméně osm vlčích smeček na území severních a západních Čech. Vyplývá to z monitoringu vlčích hlídek, lesníků či správ chráněných území. Nové přírůstky přišly na svět například v přeshraničních smečkách v Orlických horách, na Broumovsku, v Lužických horách, na Šluknovsku a v Krušných horách.

Podle vlčích hlídek se v Krušných horách aktuálně pohybuje asi 12 vlků, ne všichni ale patří k jedné smečce. Vlčata se letos narodila u nejstarší rodiny žijící ve středu Krušných hor, ale i u nově zformované smečky na východě hor.