Během několika desítek minut se dávají do pohybu stovky aut záchranářů, hasičů i policistů a v nich téměř tisícovka lidí z obou stran hranice. Ti všichni se zapojili do největšího cvičení záchranných složek v Sasku Schöna 2019. Podle scénáře cvičení Sasko zasáhly prudké přívalové deště, po kterých se sesunula část prudkého svahu nad mezinárodní tratí.

„Zatraceně, zatraceně,“ vystrašeně a nevěřícně kouká na scénérii na protější straně Labe dvojice německých turistek jdoucích po pravém břehu do Schmilky. Když se od novinářů dozvědí, že se jedná jen o obří cvičení, s úlevou pokračují dál do Německa.

Jejich úděs vyvolal pohled na stojící vlak, okolo kterého pobíhaly stovky záchranářů. Přímo u cyklostezky vyrostlo provizorní záchranářské městečko, kde se střídala jedna sanitka za druhou. Přes řeku jezdily desítky lodí, k přepravě zraněných sloužil také přívoz. Plné ruce práce ale měli záchranáři i nedaleko bývalého německého hraničního přechodu ve Schmilce.

Běh pro vojenský fond solidarity a Nadaci policistů a hasičů 2019.
FOTO, VIDEO: Dobrovolníci běželi na podporu vojáků, hasičů a policistů

„Zasahuje osm našich sanitek, kromě Děčína například z Podbořan nebo Vejprt, které simulují nasazení sanitek z Děčína nebo Ústí nad Labem. Pro nejvážněji zraněné přiletěl vrtulník, který následně zamířil do Děčína a Ústí nad Labem,“ popisuje nasazení záchranářů z Ústeckého kraje na cvičení jejich mluvčí Prokop Voleník.

Zraněné převáželi hasiči loděmi i na druhý břeh, kde se o jejich ošetření společně starali němečtí a čeští zdravotníci. Při cestě z jednoho břehu na druhý si museli dávat pozor na nebezpečí pod vodou. „Musí jezdit velkým obloukem, na přímé spojnici obou břehů je jen několik desítek centimetrů pod hladinou velký kámen, o který by si mohli poškodit loď nebo šrouby,“ vysvětluje na platu u řeky nedaleko Hřenska jeden z diváků znalý poměrů v řece.

Kromě hasičů nebo záchranářů se do cvičení zapojila také německá armáda a Technisches Hilfwerk, což je dobrovolnická organizace sdružující téměř 80 tisíc lidí a je určená k civilní obraně. Zajišťuje především technickou a logistickou podporu záchrannému systému při podobných mimořádných událostech.

Nápor zraněných, kteří mířili do nemocnic na obou stranách hranice, byl tak velký, že jej nemohly zvládnout jen samotné sanitky. Na pomoc proto vyrazil také evakuační autobus českých hasičů a johanitů z Německa. Tam je totiž systém záchranného systému nastaven odlišně od toho, jak jej známe v České republice. V Německu tak záchrannou službu neprovozuje stát, ale nestátní organizace. Typicky jsou to právě johanité, Maltézští rytíři nebo Německý červený kříž.

Rodičům Leoně a Róbertu Gajdošovým z Jiříkova se v pondělí 12. srpna v 1:21 hodin narodil syn Filip Gajdoš. Měřil 50 cm a vážil 3,42 kg.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka na Děčínsku

Po zraněných pátrali také čeští psovodi, pozdě večer pak přiletěl z Německa armádní vrtulník s termokamerou. Může se totiž velmi snadno stát, že zranění ve snaze uprchnout od místa neštěstí někde zabloudí, případně zkolabují.

„Cvičení vnímám pozitivně, vše probíhalo tak, jak jsme si naplánovali. Samotnému cvičení předcházela poměrně dlouhá příprava,“ byl spokojený po cvičení náměstek krajského ředitele hasičů Martin Laníček. Při sobotní zkoušce zásahu měli zasahující k dispozici překladatele. Pokud by došlo k ostrému zásahu, mají české záchranné složky vytipované ve svých řadách lidi, kteří jsou schopni komunikovat s kolegy z druhé strany hranice.

Kvůli rozsáhlému cvičení bylo nutné zastavit provoz na trati mezi Děčínem a Drážďany, místo vlaků jezdily autobusy. Smůlu měli i cyklisté, Labská cyklostezka byla kvůli zásahu neprůjezdná. Stejně tak nebylo možné zaparkovat na pravém břehu na řadě míst. Ta totiž sloužila jako stanoviště sanitek a hasičů.

„Vnímám to velmi pozitivně a dokládá to, že přeshraniční spolupráce se Saskem je velmi kvalitní. Sasko je pro Českou republiku významným partnerem v rámci Německa, nejen ekonomicky, ale i z pohledu turistiky,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se sobotního cvičení také zúčastnil.

Žáci v základní škole. Ilustrační foto.
Rodiče školáků sáhnou hlouběji do peněženky. Prodraží se učebnice i kroužky