"Bude tomu chybět to kouzlo," povzdechne si za pípou barmanka Věra v českolipském baru Moskva na hlavní třídě. Je úterý 30. května těsně před půlnocí a za čtvrt hodiny začne platit novela takzvaného protikuřáckého zákona. "Kouzla by měly zůstávat," dodává. Sama je nekuřačka, ale dým jí nevadí. Cigarety zde prý budou prodávat dál.

"Já budu klidně chodit ven! Mě je to jedno," pokřikuje návštěvník baru Juri s tím, že si lidé zvyknou na všechno.

"Ták panstvo, poslední cigareta," zvolá náhle barmanka směrem ke třem zbylým hostům. Je prý před výplatami, tak tu moc lidí není.

Úderem půlnoci je konec. Teď už stačí jen vyvětrat.

S POLICEJNÍ HLÍDKOU

Před služebnou českolipské městské policie se trojiice strážníků připravuje na večerní hlídku. "Nejedeme vyloženě kvůli kontrole dodržování nového zákazu kouření, ale od nynějška je to součástí běžných kontrol veřejného pořádku," říká jeden ze strážníků.

Ilustrační foto
VIDEO: Začátek zákazu kouření v přímém přenosu. Kde se smí a nesmí kouřit?

Jejich první zastávkou se stává vyhlášená herna Hong Kong 1 na sídlišti Sever. "No vy už jste fakt tady," vykřikne s hraným podivem muž, který už vzorně kouří před podnikem. Je zcestovalý a má k tomu prý co říct.

"Hele napiš tam, že v Anglii už to takhle maj a dochází tam k tomu, že nemůžeš vyjít s pivem před hospodu. Chápeš, jako že venku máš zakázáno chlastat, vevnitř kouřit," říká Jirka Pech. "Porušujete vyhlášku města," upozořňuje chvíli nato strážník hosta, který vyšel s pivem v ruce.

"Vidíš, už je to tady!" zvolá vesele Jirka Pech.

Zákaz kouření. Ilustrační snímek.Zdroj: Deník

Uvnitř herny všichni poslušně sedí a nakouří. "Pět minut před půlnocí jsem sebrala všechny popelníky a všem jsem řekla, že konec," říká servírka Jana.

„To jsou komunisti! Zakazujou všechno! Evropská unie nám diktuje! Já si můžu kouřit, kde se mi zlíbí," vyjadřuje hlasitě a přerývaně jeden z hostů svou nevoli nad čerstvým zákazem. "Už drž hubu!" mírní jeho revoluční nadšení Jana s tím, že vzhledem k tomu, že provozovateli podniku hrozí vysoké pokuty, určitě tu nikdo kouřit nebude.

"Bude složité dokázat, že hosta obsluha neupozornila," podotýká jeden ze strážníků. Nepomohou prý ani případné kamerové záznamy, protože většinou bývají bez zvuku.

A problémy strážníci očekávají i s hlasitými hloučky před podniky. "Budeme situaci sledovat, než se to usadí," dodává strážník.

OSTROV VZDORU

Už bez doprovodu městské policie se pokouším najít nějaký podnik, kde zákazu nedbali. Po několika pokusech malé ohnisko vzdoru nacházím. Nekouří jediný z šesti hostů baru v centru České Lípy. Úřednicky vyhlížející pán s brýlemi cigaretu nedrží jen proto, že spí ve stoje. "To je Jenda, místní umělec," říká barman.

Společnost zde tvoří už jen štamgasti na zdánlivě poslední vlně síly, bavící se hlasitou reprodukcí nejrůznějších písní z internetového videokanálu. Se zákazem jako jeden muž nesouhlasí.

Ještě v půl třetí ráno se proto podnikem za zvuku Pucciniho Toscy nebo "Stoupá, stoupá" Hany Zagorové vznášely mohutné oblaky dýmu.

"Hele, tohle je můj soukromej nebytovej prostor, já si tady budu dělat co chci," odpovída barman na otázku, jestli se tu bude kouřit dál. "Minimálně dneska ráno psali, že to devadesát dnů nebudou pokutovat," dodává.