Nejvyšší správní soud naopak již minulý čtvrtek zbavil čerstvě zvolenou mosteckou senátorku Alenu Dernerovou senátorského křesla, proto se budou volby na Mostecku v lednu opakovat. Doubrava i Dernerová byli zvolení za rozhádané hnutí Severočeši.cz.

PAST NEÚSPĚŠNÉHO KANDIDÁTA

Návrh na vyslovení neplatnosti říjnové volby Doubravy senátorem podal muž z Ústí nad Labem a odůvodňoval to tím, že staronový senátor byl jako kandidát přihlášen do voleb zmocněncem hnutí Severočeši.cz, který k tomu nebyl oprávněn. Doubrava si myslí, že šlo o past některého z neúspěšných senátorských kandidátů.

„Soudu jsem sdělil, že moje registrace kandidáta byla v souladu se zákonem i se stanovami hnutí Severočeši.cz. Rozhodnutí ústeckého krajského soudu o tom, která ze dvou znesvářených frakcí je skutečným zástupcem hnutí, zpochybnilo legitimitu frakce, která podala senátorskou kandidátku pro mne i pro Alenu Dernerovou. Rozhodnutí soudu ale nabylo právní moci až 10. srpna, tedy po ukončení registrace kandidátů," uvedl Doubrava a pokračoval s vysvětlováním:

„Soudem uznaná frakce Severočechů.cz později chtěla stáhnout kandidátku senátorky Dernerové. Podle nejvyššího správního soudu na to mělo hnutí právo. Proto dodatečně soud anuloval výsledky senátních voleb v Mostě. Moji kandidaturu nová volební zmocněnkyně Severočechů.cz neodvolala. Zůstala v platnosti. Čili moje kandidatura nebyla ani na okamžik zpochybněna."

MOSTECKO VOLÍ NA KONCI LEDNA

Verdikt Nejvyššího správního soudu byl jednoznačný: Doubrava byl nominován a jeho registrace byla uzavřena, aniž by kdokoliv zpochybnil jeho kandidaturu.

Předseda senátu Tomáš Langášek uvedl v závěru usnesení Nejvyššího správního soudu toto: „Po uzavření registrace kandidátů a kandidátních listin nelze registraci kandidáta již v následujících fázích volebního procesu úspěšně zpochybnit." Proto byl návrh na vyslovení neplatnosti volby zamítnut.

Opakované senátní volby na Mostecku se budou konat na konci ledna. Prezident Miloš Zeman jejich termín stanovil na pátek 27. a sobotu 28. ledna. Staří i noví kandidáti se do opakovaných voleb mohou přihlásit nejpozději do 12. prosince.