„Vojáci vzkazují, že to bude lepší než minulý rok,“ láká starosta Chlumce Roman Zettlitzer.

Starosta Chlumce Roman Zettlitzer.Zdroj: DENÍK/Karel RoučKde se bitva odehraje?
To nejdůležitější se odehraje od 15 hodin na louce pod Horkou. Bitva v tomto rozsahu odpovídá prostoru, který tam je k dispozici. Diváci budou stát na kopečku a vojáci budou bojovat na louce pod nimi.

Bude se bitva proti minulému roku v něčem lišit?
Loni zahrnovala ještě pochod z Terezína. Letos budou vojska pochodovat přes Libouchec a Tisou. Vojáci budou kopírovat trasu, kterou absolvovali v roce 1813. Ve čtvrtek dorazí do prostoru pod Horkou, kde si rozdělají tábory. Další změnou je to, že letos bude tábor výrazně blíže bojišti. Loni byla tato vzdálenost asi kilometr, což se ukázalo jako nešťastné. Tábor pod Horkou bude zvát k návštěvě už od 11 hodin.

Doprovodný program začíná už v pátek, co se bude dít?
V pátek večer proběhne uvítací pochod městem Chlumec, který zakončí promítání na náměstí. Hudební skupina Divokej Bill zde loni během bitvy natáčela videoklip, který budou moci lidé vidět.

Tak vypadala bitva u Chlumce loni: 

Samotná bitva začíná v sobotu, že?
Ano, začátek bitvy je naplánovaný na 15. hodinu a je rozdělená na dva úseky, což byla i ve skutečnosti. Stejně jako minulý rok bude bitva doplněná o komentář, co se právě na bojišti děje, kdo proti komu bojuje.

Kolik vojáků se utká?
Měli bychom mít okolo 250 vojáků různých národností, několik desítek koní a také kanony. Vojáci říkali, že to bude lepší než minulý rok. Budou si vařit v dobových kotlících a bydlet ve stanech.

Jak je to s financováním akce?
Rozpočet je lehce přes půl milionu korun. Podařilo se nám sehnat od kraje 400 tisíc, dalších 170 tisíc dá město Chlumec.

United Flavour
Barevná planeta pobaví a nasytí centrum Ústí. Kapela United Flavour ho roztančí

Loni jste říkal, že pokud se bitva povede, budete usilovat o zařazení do Rodinného stříbra Ústeckého kraje. Jak situace dopadla?
Loňský ročník se i přes deštivé počasí vydařil, přišly zhruba dva tisíce lidí. Vedení Ústeckého kraje akci vyhodnotilo jako povedenou, proto nám i letos dalo částku 400 tisíc. Do Rodinného stříbra jsme se zatím nezapsali.

Jak důležitou roli hraje počasí?
Důležitou a doufám, že počasí bude dobré. Loni se bitva konala za deště a větru, což byla škoda. Nepříznivé počasí dokáže velké množství návštěvníků, zejména rodičů s dětmi, odradit.

Mohou se diváci těšit na zajímavého hosta?
I letos bude v roli generála Karla Filipa Schwarzenberga herec Václav Vydra. Kromě bitvy se zúčastní také pochodu okolními vesnicemi. Máme pořízené video z předchozí bitvy a je jasně vidět, že si to užívá. Má koně rád, je na něm jako doma.

Ve Vaňově hrozí další sesuv na Čertovce. Zdejší obyvatelé si přejí, aby svah nad jejich domy kryla kromě opěrné zdi i bezpečnostní síť.
Ve Vaňově hrozí další sesuv na Čertovce. Opravy mohou stát až deset milionů