Holčička se narodila v únoru 2010 zdánlivě jako zdravé miminko. Asi ve druhém měsíci života přišel první velký epileptický záchvat. Následně lékaři zjistili, že její mozek vykazuje činnost člověka v kómatu. Poté začal kolotoč dalších vyšetření.

Vinařské Litoměřice 2019
OBRAZEM: Vinařské Litoměřice odstartovaly. Lákají na ušlechtilý mok i program

„I přes všechny testy lékaři nedokázali zjistit, co Viktorce vlastně je. Podle testů je naprosto zdravá, jen ten mozek nefunguje, jak má. Diagnóza je Westův syndrom, těžká psychomotorická retardace, hypertonie. Nyní je stabilizovaná, ale drobných záchvatů se už nikdy nezbaví,“ uvedla Viktorčina maminka Denisa Mašková.

Nonstop péče

Těžce postižená Viktorka z Děčína.Zdroj: Archiv rodiny

Viktorka potřebuje 24hodi-novou péči. Nemluví, nepřetáčí se, neumí sama kousat, má epileptický syndrom i zrakové poruchy. S maminkou cvičí Vojtovu metodu, dochází na hipoterapii, canisterapii, rehabilitační plavání nebo do lázní. Všechny procedury, ale i další pomůcky, jsou pro rodinu finančně nákladné.

Holčičce tak pravidelně pomáhají lidé s dobrým srdcem. Například rockeři, kteří Viktorce pomohli prostřednictvím benefičního rockového festivalu Rockfest Růžová nebo internetové dražby. „Jelikož je na tom Viktorka nejhůř ze všech dětí, kterým Rockfest pomohl, rozhodli jsme se pro ni udělat i dražbu věcí, co věnují kapely a lidé se srdcem na pravém místě,“ vysvětlila pořadatelka Věra Rathouská.

Ilustrační foto
Řidiči, pozor na dálnici D8. Začnou tam několik měsíců trvající opravy

Díky organizátorům hudební akce, ale také například Koubasketu, Andělům bez křídel i dalším dárcům, kteří pomáhají rodině finančně skrz transparentní účet, se Viktorčinu léčbu podařilo podpořit už více než stovkou tisíc korun.

A pomoc se vyplatila. Viktorka byla ještě donedávna pouze ležící, nyní už dělá pokroky. „Aktuální stav Viky je, že konečně udrží vzpřímený sed a cvičí vysoký klek, vše zatím s dopomocí. Udrží i delší dobu pozornost a má rychlejší reakce. Stále je toho spousta, co neumí, ale tvrdě maká a snaží se,“ popsala Denisa Mašková s tím, že Viktorka je ale v podstatě usměvavá a spokojená holčička.

Viktorčinu léčbu mohou lidé podpořit prostřednictvím transparentního účtu 2500938918/2010.