V teplickém hotelu severočeského politika a podnikatele Petra Bendy se v noci ze soboty 23. ledna na neděli 24. ledna uskutečnila akce pro několik desítek lidí. Mělo jít o oslavu Bendových 50. narozenin. Takové hromadné akce jsou přitom v 5. stupni protiepidemického systému zakázány. Platí také zákaz vycházení po 21. hodině. 

Případem se již začala zabývat policie. „Případ od pondělního rána prověřujeme na základě podnětů z médií. Pokud se prokáže, že se jednalo o přestupek, celou záležitost postoupíme k dořešení teplickému magistrátu jako správnímu orgánu,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Policie během soboty provedla v Ústeckém kraji řadu kontrol klasických restaurací a hospod, zda neporušují platná vládní nařízení. V případě Prince de Ligne, kde se oslava konala, se jedná o hotelovou restauraci, pro kterou platí trochu odlišná pravidla. O večerní probíhající párty uvnitř neměli policisté potuchy. „Od veřejnosti jsme ohledně této akce nedostali žádný podnět,“ dodala Hyšplerová.

To, že celý případ může skončit u přestupkové komise v Teplicích, Deníku řekl tajemník města Teplice Marek Fundiak. „Pokud dostaneme podnět od policie, budeme se jím zabývat stejně, jako v případě jiných přestupků. Taková je praxe. Z vlastní iniciativy to řešit nebudeme. Počkáme až na závěry šetření policie,“ konstatoval.

Sobotní bujaré veselí uvnitř hotelu zaznamenala z médií také hygiena. "Víme o tom pouze ze sdělovacích prostředků, samotné šetření necháváme na policii. Pokud nám policie nebo magistrát tuto věc postoupí, budeme se jí zabývat. Nás by se týkalo případné nenošení roušek," uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková. 

"Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky," vyjádřil se k akci na Twitteru v pondělí dopoledne premiér Andrej Babiš.

Vedení Hotelu Prince de Ligne se k víkendové akci zatím nevyjádřilo. Ředitel Petr Brandl nezvedá telefon. Nedostupný je také hlavní pořadatel a oslavenec v jedné osobě Petr Benda. Oba dva se Deník snaží od rána marně zkontaktovat.

Nad sobotní akcí naštvaně kroutí hlavou místní podnikatelé v pohostinství. „Tohle jsou prostě nadlidi, kteří si myslí, že můžou všechno. Akorát tím ukazují národu, jak to všechno je. Jsou to vysoce postavení politici přímo u zdroje informací, takže přesně vědí, nakolik je nebo není vir nebezpečný. A pokud si udělají takovýto hromadný mejdan, tak jen dokazují, že všechno okolo Covid 19 je nafouklá bublina,“ komentuje sobotní velkolepou oslavu v Princi Tomáš Kolařík, který v Teplicích provozuje čtyři restaurace, které musejí být dle vládního nařízení teď zavřené.

Litoměřičanka před dvěma lety obvinila místní strážníky, že neposkytli pomoc zraněné kočce. Tentokrát ale čelí sama obvinění s týrání psů.
Chovatelku nařkli z týrání psů, hrozí jí smrtí. Podle ní jde jen o pomluvy

Hotel Prince de Ligne funguje i v době nouzového stavu. Jako prostor pro tolerované ubytování v případě služebních cest hostů. „Nezavíráme! Na všechny služební pobyty a pracovní cesty jsme vám k dispozici. Stejně tak je pro naše hosty nadále otevřena hotelová restaurace,“ píše hotel na své facebookové stránce. Kromě služebních pobytů slouží jako přechodné ubytování pro sportovce. Jako poslední zde přenocovala v polovině ledna výprava jabloneckých fotbalistů, kteří přijeli sehrát ligový zápas s FK Teplice. Po víkendovém incidentu zůstaly v pondělí dveře zamčené.

Kromě restaurace disponuje hotel velkým sálem. Pro narozeninovou párty Petra Bendy měly být podle informace Deníku využité všechny prostory hotelu.

Prince de Ligne patří k nejstarším hotelům v Teplicích. Velký empírový dům v západním čele Zámeckého náměstí byl postaven roku 1824 Antonem Richterem na místě dvou starších objektů. Hotel nese jméno po tchánovi tehdejšího majorátního pána Jana Nepomuka Clary-Aldringena, Charlesi-Josephu de Lamoral, 7. knížeti de Ligne. Až do období po II. světové válce zde fungoval zde luxusní lázeňský hotel. Poté zchátral, po roce 1986 proběhla velká rekonstrukce, při které byla zachována obě původní průčelí. Od počátku 90. let funguje opět jako hotel.