Ambulance pro amatérské i profesionální sportovce je nově k dispozici v Centru sportovní medicíny EUC Kliniky v Ústí nad Labem. Navštívit ji může sportovec s akutními zdravotními problémy, a to každý všední den dopoledne. Vyšetření sportovním lékařem ze zdravotní indikace hradí většina zdravotních pojišťoven.

Centrum nabízí zátěžové testy, preventivní a kontrolní vyšetření či diagnostiku. Propojuje sportovní medicínu s péčí praktického lékaře na jednom místě včetně zajištění rychlých vyšetření jednotlivými specialisty.

Sportovec regionu 2019
NOMINACE: Vyberte Sportovce regionu Litoměřicko za rok 2019

Vedoucí lékař pracoviště Ladislav Pyšný uvedl, že jen na Ústecku nemá podle jeho odhadu platnou sportovní prohlídku na 60 procent registrovaných sportovců. „Trenéři si neuvědomují, že když se sportovec zraní, odpovědnost je na klubu a na něm. Pokud ale doklad má, jak ukládá vyhláška, řeší úraz lékař či zdravotnické zařízení,“ varuje Pyšný. Výhodou pro zraněného sportovce je, že nemusí putovat po jednotlivých specialistech. Zde najde vše pod jednou střechou.

V Česku je registrováno na tři miliony sportovců a část z nich nemá takovou lékařskou péči, která by odpovídala jejich potřebám. Preventivní prohlídky sportovních lékařů si proto kladou za cíl předcházet kolapsům a v krajním případě úmrtím, které mohou při vysoké zátěži vyvolat skryté vady.

Od řidičáku přes rýmu po speciální testy

Vznik centra ocenili při slavnostním otevření zástupci hokejových, fotbalových, basketbalových či volejbalových klubů. Osobně se slavnosti zúčastnil i olympijský vítěz v hokeji Jan Čaloun či profesionální boxerka Fabiana Bytyqi.

Pracoviště nabízí kromě laboratoří i nové zobrazovací metody. „Jsme jediní v Čechách, kteří nabízejí nejen sportovní medicínu, ale také ordinaci praktického lékaře. Na jednom místě vyřešíme pro sportovce vše od řidičského průkazu přes rýmičku až po zátěžové testy a specializovaná vyšetření. Brzy bude možné využívat i chat s lékařem. Řadu přístrojů, jako je třeba přenosný ultrazvuk, dokážeme přivézt přímo do jednotlivých klubů,“ doplnil výkonný ředitel divize strategického rozvoje zdravotnické skupiny EUC Jiří Madar.

V pondělí spustili pracovníci odborné firmy do geotermálního vrtu v Litoměřicích speciální seismickou sondu pro měření otřesů a změn pod povrchem země.
FOTO: Práce na vrtu pokročily, odborníci spustili do hloubky seismický snímač

Oddělení sportovní medicíny funguje v Ústí od září 2016 i pod Masarykovou nemocnicí. Centrum sportovní ortopedie a medicíny funguje od května 2018 v Teplicích.

Zdravotnické zařízení nabízí:
• komplexní péči o sportovce, vyšetření, včetně funkční diagnostiky, poradenství, laboratoří a fyzioterapie
• každodenní přítomnost lékaře zaměřeného na sportovní, ale i praktické lékařství
• návaznou péči všech dalších specialistů
• sportovní prohlídky tělovýchovným lékařem
• zátěžová vyšetření pro registrované i amatéry
• rehabilitaci a fyzioterapii pro sportovce i širokou veřejnost
• kondiční a výživové poradenství
• individuální přístup dle sportovních aktivit
• dlouhodobé zkušenosti s funkční zátěžovou diagnostikou sportovců
• medicínské přístrojové vybavení na vysoké technické úrovni