Zašlete mi na účet 30 korun, já vám za to obratem pošlu požadovanou knihu. Vypadá to jako běžný obchod. Jenže ve skutečnosti je to krádež, další promyšlená finta internetových zlodějů. Díla totiž prodává někdo, komu nepatří, a z nabídek internetových úložišť nemizí ani po upozornění skutečných autorů.

Spisovatelům se současný stav nelíbí, chtějí proti němu bojovat. „Velmi mě štve, když na mých knihách vydělává nějaký zlodějíček,“ říká Jana Javorská z Loun, autorka 23 knih. Spisovatelka, která tvoří romantická, erotická či detektivní díla, musí nyní řešit až kriminální zápletku. Své knihy v elektronické podobě objevovala na úložištích, hlavně na tom u nás nejrozšířenějším Ulož.to, běžně i dříve. Ale zadarmo. „Dokud na tom nikdo nevydělával, tak jsem nad tím vždy tak nějak mávla rukou. Upozornila jsem server na problém, oni knihy smazali a dál jsem to neřešila. Za pár měsíců jsem se koukla znovu, knížky tam byly znovu, a tak se to všechno opakovalo,“ vypráví Javorská s tím, že takové šíření jejích knih jí samozřejmě vadilo, ale ne tolik, jako když na jejím jméně někdo vydělává.

Část strany s výsledky vyhledávání na stránkách Uložto.czZdroj: reprofoto

Část strany s výsledky vyhledávání na stránkách Ulož.to. Server ale prý nemá možnost ověřit, zda je obsah skutečně problematický.  Zdroj: reprofoto

Nová finta je ale propracovanější, zloděj ještě získává peníze, knihu totiž prodává. Pokud si chcete knihu „stáhnout“, je chráněna heslem. Když o heslo požádáte, přijde vám mail s tím, že uživatel knihu má a až pošlete 30 Kč na jeho účet, pošle ji opět mailem. Stalo se ovšem, že přišla i bez zaplacení. „Zvažujeme s nakladatelem a dalšími spisovateli, jejichž díla se takhle nabízejí, právní kroky. Rozhodně to nechceme nechat být, zvažujeme podání trestního oznámení,“ je odhodlaná řešit krádeže svých knih Javorská.

Otázky bez odpovědí

Deník kontaktoval také osobu, která knihy za úplatu na serveru nabízí. Na zaslané otázky ale nereagovala.

K problému se nevyjádřilo ani Ulož.to, na konkrétní dotazy nikdo neodpověděl. Zpět přišla jen žádost o vyplnění kontaktního formuláře. Ani poté ale odpovědi nedorazily.

Spisovatelky Dana Šianská (vlevo) a Jana Javorská na autorském čtení v Postoloprtech
Dvě spisovatelky pokřtily své knížky v Postoloprtech

Server Ulož.to má ve svých podmínkách, že uživatel nesmí umístěním nahraných souborů porušovat autorská práva. I spisovatelé potvrzují, že když sami upozorní na závadný obsah, server nabízená díla maže. Týká se to ale jen těch zadarmo, které se ze serveru přímo stahují.

Zaheslované odkazy, na nichž zloději vydělávají, na serveru ale dál zůstávají. Podle odborníků totiž uživatelé využívají server jen k „propagaci“, samotná kniha se nestahuje ze serveru, další komunikace i zaslání knihy probíhá mimo, prostřednictvím e-mailu. Server nemá k zaheslovaným odkazům přístup, nemůže tedy podle své argumentace ověřit, zda je obsah závadný. Aby to mohl udělat, požaduje po „stěžovatelích“, tedy autorech knih, heslo. „Ale já si přece nebudu kupovat heslo k vlastním knihám, které někdo krade. To je nesmysl. Já je žádám, aby smazali moje díla i odkazy na ně, a měli by to podle mého udělat. Takhle napomáhají krádežím. A tohle je prostě krádež. Nenecháme to spát, budeme bojovat,“ uzavírá Javorská. Podle právníků ji ale čeká velmi obtížný boj.

Lounská spisovatelka Jana Javorská.
Prostě o životě! Jana Javorská uvádí Bigamistu, svou novinku