Manžetové knoflíčky pro prince Williama a brož pro jeho choť Kate. Stříbrné klenoty ozdobené drahokamy, se kterými se mohou vévoda a vévodkyně z Cambridge objevovat při nejrůznějších příležitostech, vytvořila šperkařka Věra McCullough. Rodačka z Chomutova, jež zakořenila v Irsku. Ačkoli je zkušenou šperkařkou a nadto čerstvou držitelkou prestižního ocenění Jeweller of the Year 2019 for Northern Ireland (Zlatník roku pro severní Irsko), když dostala nabídku, aby navrhla skvosty pro královský pár, skoro nedýchala.

Stříbrná brož pro Kate je ozdobená jejím měsíčním kamenem, kterým je garnet.Zdroj: archiv Věry McCullough„Díky tomu, že jsem vyhrála v únoru soutěž, oslovili mě zástupci našeho města Ballymena, jestli bych vytvořila šperky pro VIP pár. Vůbec jsem netušila, o koho jde,“ uvedla Věra McCullough. „Když mi řekli, že se jedná o prince Williama a Kate, přiznám se, že to byl šok. Ale krásný šok,“ dodala. Výzvu tak ráda přijala.

Vévoda a vévodkyně měli v plánu návštěvu Ballymeny v hrabství Antrim a zástupci města jim při té příležitosti chtěli předat výjimečný dárek. Na zpracování návrhů měla šperkařka šest dní, jakmile si z nich vedení města vybralo, pustila se do tvorby stříbrných šperků ozdobených měsíčními kameny podle data narození. „Na brož pro Kate jsem použila garnet a pro Williama alexandrit,“ prozradila zlatnice. „Ráda se inspiruji přírodou, proto jsem vytvořila motiv, který z ní vychází,“ dodala.

Buzení medvědů v Zooparku Chomutov.
Tip na víkend: Nela Boudová probudí medvědy

U samotného předání kvůli protokolu nemohla být. Na snímku, který pořídili zástupci města, je ale vidět nadšení Kate, když otevřela krabičku s dárkem.

Celá zkušenost je pro Věru McCullough mimořádně povznášející. „Věřte mi, že pro holku, která začínala v chomutovské lidušce pod vedením profesora Kamila Sopka a prošla střední školou v Turnově, je to obrovská pocta,“ podělila se o své pocity.

Dítě z Březenecké

Jako dítě vyrůstala na Březenecké, kde dodnes žije její rodina. Pár let po studiích se rozhodla, že se zdokonalí v angličtině a rozjela se do Londýna. Pracovala v centru zlatnické tvorby, kde se specializovala na restaurování šperků.

„V dílně, kde jsem pracovala, jsme dělali práce pro britské muzeum, což byla také pocta. Člověk mohl pracovat s věcmi, které se mu běžně do ruky nedostanou,“ ráda zavzpomínala. V Londýně potkala také svého budoucího manžela, kterého později následovala do jeho rodiště na severu Irska. Před devíti lety si tam otevřela vlastní šperkařské studio, kde navrhuje a vytváří klenoty na míru klientům.

Chomutovský ostrostřelecký sbor předal v chomutovském útulku několik pytlů krmiva a dalších produktů pro zdejší svěřence
Ostrostřelci pomohli chomutovskému útulku. Přinesli krmení i další věci

Její úspěchy včetně posledního největšího s ní v Chomutově sdílí nejbližší rodina. „Jsem v šoku z toho, co dokázala. Jsme na ni ohromně pyšní já i rodina,“ podělila se o dojmy maminka Alena Mulačová. „Královský pár bude nosit něco, co stvořily české ruce. Kterému z Čechů se něco takového podařilo?“ uzavřela řečnickou otázkou.