„Peníze přerozdělujeme tak, abychom sociální služby v rámci základní sítě udrželi v chodu," řekl krajský radní pro sociální oblast Martin Klika.

V první řadě se dostalo na 13 sociálních služeb, které byly do základní sítě zařazeny dodatečně. „Peníze obdrželi i všichni poskytovatelé, kteří v rámci prvního kola nebyli na výši požadavku," dodala Petra Lafková, vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu.

Největší částku dostane azylový dům pro ženy v Mostě a Litoměřicích nebo domovy pro osoby se zdravotním postižením v Kadani, Liběšicích a Skalici na Litoměřicku, Brtnících na Děčínsku či v ústeckých Všebořicích. Dotaci pro denní stacionář a pečovatelskou službu krajští zastupitelé schválili i pro Podřipskou nemocnici v Roudnici nad Labem.

Peníze by poskytovatelé měli obdržet začátkem října. Pro řadu z nich přichází v nejvyšší čas. „Pokud dorazí podle harmonogramu, chod našeho zařízení by neměl být ohrožen. Peníze nám pomohou dofinancovat všechno, co jsme letos potřebovali, minimálně platy našich zaměstnanců a provoz až do konce roku," řekl Aleš Gabrysz, ředitel Diakonie Českobratrské církve evangelické v Krabčicích. Ta se v domově pro seniory a domově se zvláštním režimem stará o 114 lidí. Od kraje nyní dostane 1,8 milionu korun, které jí chyběly.

Program na příští rok
Na pondělním zasedání zastupitelé také schválili nový dotační program na podporu sociálních služeb v roce 2016. Jeho prioritou je podpora terénních, ambulantních a specifických služeb. Pobytové služby budou naopak nejvíc kráceny. „Pořád zastáváme názor, že lidé, pokud to jde, by měli zůstávat ve svém přirozeném prostředí a využívat terénních služeb," připomněla Petra Lafková.

Oproti letošku bude dotační program obsahovat jednu změnu, aby byl v souladu s rozhodnutím Evropské komise. „Výpočet přidělené dotace pro poskytovatele bude formou vyrovnávací platby. Jednoduše řečeno, od nákladů odečteme výnosy a vyjde vyrovnání, které bychom měli poskytnout ve formě dotace," vysvětlila Lafková.

Ústecký kraj pro příští rok na sociální služby požádal o 1,3 miliardy korun. Výše konečné dotace od ministerstva práce a sociálních věcí ale závisí na schválení státního rozpočtu. „Nepředpokládáme, že bychom obdrželi celou částku. Tím, že dostaneme míň, budeme muset opět použít redukční koeficienty a služby stejného charakteru krátit stejným procentem," dodala vedoucí odboru.

Kraje od letoška poprvé rozdělují podporu, kterou dosud organizacím dávalo přímo ministerstvo. Zatímco všechny organizace v kraji požadovaly v souhrnu dvě miliardy korun, Ústecký kraj měl k dispozici jen 736 milionů, po dofinancování 811 milionů.