Ohňostroje pořádaly v Ústeckém kraji z velkých měst pouze Most a Žatec. Petardy lítaly do vzduchu v celém regionu. V krajském městě znělo bouchání už po setmění a poslední hvězdice rozzářily oblohu nad údolím Labe krátce před jednou hodinou.

Záchranáři vyjížděli v kraji zhruba ke 20 případům v souvislosti s pyrotechnikou. „Explodovala lidem v rukou. Úrazy jsou velmi vážné, hlavně jde o devastující poranění rukou, amputace či částečné amputace prstů," řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník.

„Mimořádným případem je úraz u malého dítěte, ročník narození 2008. Odpalovalo s otcem zábavní pyrotechniku a vážně se zranilo, nyní je převáženo do centra pro úrazy ruky ve Vysokém nad Jizerou," doplnil Voleník. U dvou výbuchů petard zasahovali policisté, jeden se stal v Mostě a druhý v Bílině.

Sanitky vyrážely do terénu dále hlavně k úrazům spojeným s alkoholem. Celkem záchranka měla o silvestrovské noci na 200 zásahů.

Podobný počet zásahů si připsali také policisté. Od půlnoci zhruba do 07:00 vyjížděly hlídky ke 192 případům. „Většina se týkala výtržnictví a agresivních opilých osob, policie případy řešila nejen mezi hosty v barech, ale i v rámci rodin a mezi sousedy," řekla krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

Běžnou silvestrovskou noc zažili hasiči. Operační důstojník krajských hasičů řekl, že hasili hlavně popelnice a kontejnery. „Nic mimořádného jsme nezaznamenali," dodal.

Lidé se včera v regionu probouzeli na řadě míst do bílého rána.

Během dopoledne policie v souvislosti s námrazou a slabou pokrývkou sněhu neřešila žádné vážné dopravní nehody. Silničáři upozorňují řidiče na to, aby si dali pozor při cestování na horách. „Místy to může ještě klouzat, jinde už sníh roztál," řekl dispečer krajské správy a údržby silnic.

Teploty by se v dalších dnech měly pohybovat pod bodem mrazu, a to především ve vyšších oblastech. Právě na takové počasí čekají provozovatelé lyžařských areálů. Někteří už využili ochlazení a začali zasněžovat.⋌