V regionu je dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Pokud někdo přijde o práci ve věku od 55 výš, šance uplatnit se na trhu je podle odborníků malá.

„Už jsou to lidé třeba se zdravotním nebo jiným omezením, ale často jsou to i jen stereotypy zaměstnavatelů, kteří předpokládají, že snadněji zaučí mladého než staršího člověka," řekl vedoucí referátu poradenství krajské pobočky úřadu práce Jiří Pánek.

Starobní důchod loni bralo v Ústeckém kraji celkem 133.634 lidí, což představuje meziroční nárůst o 1109.

Česká správa sociálního zabezpečení však nevyplácí jen důchody starobní, ale také invalidní, vdovské a vdovecké a také sirotčí. Nějaký důchod loni v kraji dostávalo 228.462 lidí, proti předchozímu roku je to o 434 lidí víc. Počet důchodců vzrostl v pěti ze sedmi okresů. Stejně nebo méně jich bylo v okrese Litoměřice a Most. Mezi lidmi pobírajícími důchod převažovaly ženy, podíl žen byl 59,4 procenta.

Průměrný starobní důchod loni v regionu činil 10.969 korun a proti předchozímu roku vzrostl o 98 korun. Starobní důchod mužů byl v roce 2014 ve srovnání s důchodem žen v průměru o 2339 korun vyšší. Ženy braly průměrně 9884 korun, muži pobírali v průměru 12.223 korun. V porovnání s ostatními kraji byl starobní důchod v Ústeckém kraji sedmý nejvyšší.

Na důchody se v Česku v posledních letech vydá víc peněz, než se na ně vybere. Podle statistik České správy sociálního zabezpečení byl systém naposledy v přebytku v roce 2008, kdy v něm zůstalo šest miliard. Hned následující rok v něm po nástupu krize chybělo už 30,5 miliardy. Od té doby se soustava nevzpamatovala a deficit se postupně prohlubuje.

Na důchodovém pojištění se loni vybralo 333 miliard korun, o 9,2 miliardy více než v roce 2013. Vyplatilo se ale 376,4 miliardy a důchodový systém tak skončil v deficitu 43,4 miliardy korun.