Kromě policistů kontrolují platnost známky také celníci. Přímo na místě mohou za chybějící známku udělit až pětitisícovou pokutu, ve správním řízení hrozí, že sankce vystoupá až na 100 tisíc korun.

CENA ZŮSTALA STEJNÁ

„Na pokutách za tento přestupek jsme od řidičů vybrali na místě bezmála milion korun. Tři případy jsme předali do správního řízení,“ přiblížil mluvčí Celního úřadu pro Ústecký kraj Jiří Nejedlý.

Dálniční známka na rok 2018Zdroj: Deník/ Jaroslav SýbekLoni odhalili celníci při kontrolách na téměř stokilometrovém úseku dálnice D8 mezi Prahou a státní hranicí celkem 1087 hříšníků s neplatnou, nesprávně vylepenou či dokonce chybějící dálniční známkou.

Policisté v roce 2017 v Ústeckém kraji přistihli 482 řidičů bez dálniční známky. „Z toho jsme 479 přestupků vyřešili na místě pokutou. Celková částka na pokutách činí 388,7 tisíce korun. Tři přestupky jsme předali ke správnímu řízení," informovala krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Cena kupónu na rok 2018 s platností do 31. ledna 2019 zůstala stejná jako loni stojí 1500 korun. Před deseti lety jsme za roční známku pro auta do 3,5 tuny zaplatili o 500 korun méně.

Ilustrační foto
Startuje kampaň Suchej únor. S pitím je na hraně polovina mužů

Na známku je po zakoupení nutné tenkým lihovým fixem napsat SPZ auta, pro které jste ho koupili. Poté ji vylepte do pravého dolního roku čelního skla, aby co nejméně překážela ve výhledu na silnici a zároveň byla dobře viditelná pro případnou kontrolu. Hlídka bude chtít vidět i kontrolní útržek.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) letos vytiskl téměř 7,1 milionu dálničních známek, z toho 2,6 milionu ročních kupónů. Přesto podle upozornění zveřejněného na stránkách SFDI některým prodejcům chybí, jelikož valná část lidí nechala výměnu známky na poslední chvíli, a tak poptávka po známkách na konci ledna kulminovala.

ZVÝŠENÁ POPTÁVKA

Redakce Deníku proto namátkou oslovila několik čerpacích stanic v celém kraji. Zvýšená poptávka se projevila například v Mostě ve Velebudické ulici. „Bohužel nemáme, momentálně jsou dálniční známky vyprodané,“ informovala prodavačka. Nouze o kupóny byla i na benzínce v Chomutovské ulici v Mostě, známky tam dorazily až ve středu.

Naopak v oslovených čerpacích stanicích v krajské metropoli bylo známek dost. „My je máme pořád, nikdy nám nechybí,“ potvrdili shodně například prodejci v Bělehradské ulici, Klíšské nebo na Střekově.

Tomáš Krňanský a Jaroslav Jindra se stali Gentlemany silnic.
Gentlemani silnic: Policisté zachránili opilému mladíkovi život

Nechybí ani na čerpací stanici v litoměřické Žernosecké ulici, případně na Předmostí v Děčíně. Dálniční kupóny lze koupit i na poštách nebo v e-shopech společností MTX a Autoklub Bohemia Assistance.

Dálniční známka pro vás zdarma!Ke každému novému ročnímu předplatnému vašeho regionálního Deníku nyní můžete dostat dálniční známku na rok 2018 zdarma! Kontaktujte nás na 725 745 688 (Walter Öberlander).