Informaci zprvu potvrdila ve čtvrtek ráno mluvčí zoo Věra Vrabcová. „Na věci to ale nic nemění. Zavodňovaly se mu plíce a nezbylo než ho utratit,“ uvedla mluvčí. Stalo se tak před měsícem.

Ve čtvrtek před šestou hodinou večer pak zoo vydala zprávu, v níž uvádí, že v červnu nebylo možné nákazu objevit. Léčba by navíc nebyla možná. Zoo teď o to více sleduje zbytek orangutaní rodinky – samičku Cantik a její matku Ňuňinku. Tyto tasemnice mají inkubační dobu 5 až 15 let, proto zoo konzultuje situaci s odborníky a čeká na kompletní výsledky testů.

"Vzhledem k tomu, že nás ve čtvrtek oslovili redaktoři z Ústeckého deníku s žádostí o upřesnění příčiny úhynu samce orangutana bornejského, vydali jsme kvůli tomu oficiální prohlášení, byť předčasné, neboť stále čekáme na výsledky laboratorních vyšetření a na finální závěry je ještě brzy," uvedla v mailu tiskovou zprávu mluvčí zoo Věra Vrabcová. Tiskovou zprávu ústeké zoo v plném znění přinášíme v závěru tohoto článku.

Orangutan Ňuňák.
Smutná zpráva ze zoo: filmový hrdina Ámos alias Ňuňák už je v opičím nebi

„Vzhledem k dlouhé inkubační lhůtě bude těžké zjistit zdroj nákazy. Já to teď nechci komentovat,“ řekla zooložka ústecké zahrady Petra Padalíková.

Zoologická zahrada o situaci zpraví evropského koordinátora chovu orangutanů i zoo, kde žijí Ňuňákovi potomci. Zároveň se obává nafukování informace a rozšíření fám. Tasemnice liščí je totiž nebezpečný cizopasník, který může napadnout i člověka. Šéfka krajských hygieniků ale uklidňuje, že její výskyt je velmi vzácný.

„Za poslední roky ani nepamatuji případ nákazy člověka z Ústeckého kraje tímto cizopasníkem. Dostane se třeba na borůvky a další lesní plody v liščím trusu. V České republice snad sporadické případy byly, ale u nich si nejsme jisti, zda to nebyl import z Německa,“ poznamenala ředitelka Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Ústecký orangutan a poslední Miss Československa Pavlína Babůrková v roce 1992.
FOTO: Ústecká zoo by mohla do čtyř let ztratit orangutany

Podle ní je ale výskyt této tasemnice podobný jako třeba výskyt vztekliny. „Ta díky očkování divoké zvěře v evropských regionech prakticky vymizela,“ doplnila Šimůnková.

I proto je výskyt této tasemnice u orangutana velmi překvapivý. Není prý vyloučeno, že si ji přivezl ze své domoviny, kde ho jako mládě chytili pašeráci a dopravili do ČSSR v hrozných podmínkách. Odpověď snad prý dají testy.

O tom, že tasemnice, která napadá zvířata, je přenosná i na lidi, se bezmála před půlstoletím přesvědčil Luděk Moucha z Proboštova na Teplicku.

"Jako malý kluk jsem měl kočičí tasemnici. Hrál jsem si na písku, kam chodili kočky a olíznul si prsty. Přišel jsem na to náhodou, když mi začala vylézat z konečníku. Dostali ji ven po částech a dohromady měřila 25 metrů," říká Moucha. Léčba tehdy probíhala pomocí rtuťového prášku, který měl agresivní projímavé účinky. 

Zoo Ústí nad Labem - ilustrační foto. Žirafa Rotschildova
Enjoy je v ústecké zoo přebytečný. Žirafího samce možná čeká smrt

Vyjádření zoo na průběžné výsledky pitvy samce orangutana bornejského

Ústecká zoologická zahrada provedla 8. listopadu 2017 eutanazii samce orangutana bornejského Ňuňáka, důvodem byl jeho zdravotní stav, který se od začátku roku 2017 postupně zhoršoval. Na konci července 2017 proběhlo v důkladné sonografické i rentgenové vyšetření v celkové narkóze, které odhalilo mnohočetné útvary v oblasti hrudní dutiny, vyšetření ostatních orgánů (játra, slezina, varlata, ledviny) bylo bez patologického nálezu. Na základě dalších vyšetření pomocí zobrazovacích metod a krevních markerů byl diagnostikován karcinom plic. Byla nasazena léčba pomocí kortikoidů, které však pouze zmírňovaly bolesti a omezovaly zavodnění plic, jiná léčba v tomto stádiu nebyla možná. Bohužel, zdravotní stav Ňuňáka se v podzimních měsících rapidně zhoršil, proto bylo rozhodnuto o eutanazii.

Po humánním uspání byly pod vedením kolegů z IZW Berlin (Institut for Zoo and Wildlife Research) odebrány vzorky s plicní tkáně pro následné potvrzení předběžné diagnózy. Celé plíce byly zasaženy kulovitými útvary z cca 90 %, což bylo příčinou obtíží při dýchání a dalších problémů. Prvotní výsledky ze Státního veterinárního ústavu odhalily alveolární echinokokózu plic, která byla následně potvrzena i serologickým testem v Národní referenční laboratoři pro tkáňové helmintózy v Praze. Příčinou zdravotních problémů tedy nebyl adenokarcinom, ale tumory způsobené tasemnicí rodu Echinococcus. Na základě vyšetření v červenci 2017 nebylo možné tuto diagnózu stanovit, mohla ji určit až pitva a následná vyšetření vzorků.

Mládě outloně malého.
Proti mrzačení, týrání a zabíjení. Severočeské zoo pomáhají chránit outloně

V případě tohoto parazita neexistuje žádná standardní účinná léčba, jedinou event. možností u lidí je chirurgické odstranění s nebezpečím následné kontaminace při poškození zapouzdřeného útvaru a následný přenos krevním řečištěm. K tomu je nutné přičíst doživotní podávání léčiv, která zabraňují dalšímu množení tohoto parazita. Vzhledem k rozsahu útvarů na plicích by u Ňuňáka toto řešení nepřipadalo ani teoreticky v úvahu.

Co se týče příčin, nelze s určitostí říci, jak k této nákaze u orangutana mohlo dojít. Jedná se o parazita, jehož vajíčka žijí v tenkém střevě šelem a jsou vylučována jejich trusem. Inkubační doba se uvádí 5-15 let, ale vzhledem k původu obou orangutanů nelze ani vyloučit možnost přenosu z volné přírody. Vědecká testování včetně přesného dourčení stále probíhají. S určitostí nelze ani predikovat, zda byli nakaženi ostatní členové skupiny, tedy samice Ňuninka s šestiletou Cantik, popř. dva samci (Ámos a Budi), kteří z ústecké zoo již odešli.

V zoologické zahradě v Ústí nad Labem otevřeli v neděli slavnostně nový pavilon pro tučňáky.
FOTO: Zoo má nové celebrity. Deset tučňáků přilákalo dav fanoušků