VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O vínech: jak je dělíme a pár zajímavostí

Praha - Slovo víno, stejně jako jeho varianty v mnoha dalších jazycích, pochází z latinského názvu vína „vinum".

10.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Červené, bílé nebo růžové?

Nejklasičtější dělení vín je na bílá, červená a růžová.

Bílé víno může být vyrobeno nejen z bílých, ale i z růžových, červených nebo modrých hroznů. Při výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny.

Bílým vínům vyrobeným z modrých hroznů říkáme klaret.

Růžové víno (neboli rosé) se vyrábí z modrých hroznů krátkým nakvášením se slupkami cca max. 14 hodin.

Červené víno je vyrobeno pouze z modrých hroznů, protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách, a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Rmut se nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína.

Červené víno tak obsahuje ve vyšší míře třísloviny a údajně léčivou látku resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně. Dva decilitry červeného vína obsahují 600 mikrogramů resveratrolu.

Jak dělíme vína podle obsahu cukru?

Suché víno má nejvýše 4 g zbytkového cukru na litr, polosuché 4,112 g, polosladké 12,145 g a sladké min. 45 g.

U sektů používáme ve vztahu k obsahu cukru jiné dělení: Brut nature (přírodně tvrdé) má méně než 3 g cukru na litr (přičemž cukr nebyl dodán); extra brut (zvláště tvrdé) 06 g; brut (tvrdé) méně než 12 g; extra sec neboli extra dry (zvláště suché) 1217 g; sec (suché) 1732 g; demi-sec (polosuché) 3250 g a doux (sladké) více než 50 g cukru.

Ovocná vína

Víno je rovněž možné vyrábět z dalších druhů ovoce, případně bylin. V těchto případech je název doplněn přívlastkem, např. „ovocné víno". Známé je jablečné víno či víno švestkové, které se vyrábí tradičně v Asii.

Historie a současnost vinné révy

Réva vinná je jednou z nejstarších kulturních rostlin pěstovaných člověkem. Původ kulturních odrůd není zcela jednoznačně vysvětlen; spekuluje se sice, že vznikla šlechtěním lesní divoké révy vinné, avšak někteří autoři toto zpochybňují a její vznik odvozují od dnes již vyhynulých třetihorních druhů.

Réva se využívá i jako koření v kombinaci s malým množstvím vína. Z révy se vyrábí kvasný vinný ocet, vhodný do jarních salátů a také oblíbené hrozinky či sultánky.

Nejstarší exemplář révy na světě

V roce 2004 byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů podle historicky dochovaných pramenů, dobových kreseb a analýz vzorků úředně nejstarší exemplář révy vinné na světě. Je to takzvaná „Stara trta", kterou můžeme najít ve slovinském Mariboru na nábřeží u řeky Dravy. Její věk se odhaduje na více než 440 let.

Roste na jižní straně průčelí jednoposchoďové budovy. Kmen s průměrem 25 cm se ve výšce dvou metrů rozděluje na vodorovné vedení a její větve mají délku přes 15 m. Je to původní červená odrůda, je velmi plodná a je odolná proti nemocem a škůdcům.

Zpracoval Jan Kratochvíl

Autor: Redakce

10.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenéři Stadionu Litoměřice při utkání.

Slavia si góly rozdělila do všech třetin

Opravy na vlakové trati, ilustrační foto.

Mezi Lovosicemi a Litoměřicemi budou omezeny vlakové spoje

Naši prvňáci: Základní škola Karla Jeřábka Roudnice nad Labem

Každou středu vám představujeme nové prvňáčky ze škol na Litoměřicku a Podřipsku.

Bezpečnost chodců staví město na první místo

Budyně nad Ohří - Město je známé řadou úzkých uliček, ve kterých musí zvýšit svou pozornost nejen řidiči, ale především chodci.

FOTO: Kávu praží doma, pomáhá mu počítač

Litoměřice - Vědecky praží kávu Michal Ptáček v rodinném domě v Litoměřicích. Dvěma sondami připojenými k počítači kontroluje teplotu zrn i proudícího vzduchu. Kvalitu upražených zrn testuje takzvaným cuppingem.

FOTO: Školáci poměřili své síly v technických hrách

Litoměřice - Fanoušci vědy a techniky soutěžili na Základní škole Lingua Universal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT