Nestálé počasí se střídáním dešťů i horka nahrává spíš krátkodobým rekreacím a památkám, shodují se lidé z branže, které oslovila ČTK. Méně spokojení jsou majitelé ubytovacích zařízení – aby využili kapacitu, stále častěji musejí nabízet služby přes slevové portály, což jim ale snižuje tržby.

Když před pár lety začaly slevové portály pronikat do povědomí Čechů, v nabídce byly maximálně klasické pobyty v hotelích. Teď už se dají pořídit i pobyty v chatkách na přehradě. „Nabízíme to druhým rokem a dost nám to pomáhá s návštěvností, která je s loňskými sezonami srovnatelná," řekla ČTK Lenka Jirkovská z kempu U Hráze na přehradě Nechranice. V kempu se podle ní pohybuje přes léto okolo 150 až 200 lidí, z toho pro čtvrtinu jsou chatky.

Podle ceníku vyjde nocleh v chatce na zhruba 230 korun, pokud se sejdou čtyři lidé, inzerovat přes slevové portály ale většinou znamená vzdát se desítek procent z ceny. Na Nechranicích ale nabízejí podobným způsobem i další – na internetu jde dohledat i nabídka jednoho z penzionů na jižní straně nádrže, který nabízel šestidenní pobyt pro dva dospělé i s polopenzí za 3120 korun a prodal celkem 49 voucherů.

Na Nechranicích hodně ovlivňuje návštěvnost výskyt sinic, které letošní chladné jaro udrželo na uzdě. Ale i když se kempy pořád docela plní, klientela se podle Jirkovské mění. „Dřív k nám hodně jezdili Holanďani, ale ti dneska objevili spíš jižní Čechy. Teď k nám jezdí hlavně Pražáci, Středočeši anebo lidé z dalších velkých aglomerací," řekla.

Další provozovatelé hotelů, s nimiž ČTK hovořila, hovoří o sezoně jako spíš o horší. Naopak lidé z památkových zařízení si nestěžují, nestálé počasí je vhodnější pro jednodenní výlety do okolí.

„Sezona nám docela jde. I když jsou velká vedra, návštěvnost je o malinko lepší než v minulých letech," řekl ČTK vedoucí skanzenu Zubrnice František Ledvinka.

Za růst zájmu prý vděčí dostavbě dalšího domu, ale nevyloučil ani spojitost s místní muzejní železnicí, která od loňska vozí cestující o letních víkendech.
Zubrnicemi projde zhruba 20.000 lidí ročně, což je řadí mezi špičku památek v Ústeckém kraji, jenže ten turistickou atraktivitou neoplývá. Český statistický úřad ho řadí z hlediska počtu nocujících turistů na poslední příčku mezi všemi českými kraji, za letošní první čtvrtletí v něm napočítal 54.243 hostů.

Region nemá žádný velký magnet, který by přitahoval zahraniční turisty, a velké popularitě se netěší ani mezi domácími. Když už ale turisté přijedou, zůstávají v průměru na 2,75 noci, což je víc než v některých jiných regionech, a tak alespoň v celkovém počtu přenocování není kraj úplně nejhorší. Za první čtvrtletí vykázaly hotely a penziony v kraji celkem 148.267 přenocování.

Lidé z branže nejčastěji spojují zájem turistů s počasím. Úplně jinak je to ve Hřensku na Děčínsku, jehož turisticky vyhlášené soutěsky lákaly k plavbě na říčce Kamenici i tisíce lidí denně. Jenže pak přišlo několik povodní a úpadek dovršily balvany, které se skoro souběžně zřítily na silnici z Děčína do Saska.