VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebojte se ovcí, říkají chovatelé i labužníci

Radeč, Česká republika - Konzumace skopového a jehněčího masa je spojena s řadou mýtů. „Nebojte se změny," říkají ti, kteří mají s chovem ovcí zkušenosti.

20.9.2012
SDÍLEJ:

Ovce. Ilustrační foto.Foto: Deník/Václav Pancer

Švestky, dýně, jablka to jsou potraviny, které si asi nejčastěji spojujeme s podzimem v kuchyni. Méně už se ale ví, že i některá masa jsou sezónní a že k podzimu v kuchyni patří zvěřina a jehněčí.

Zatímco zvěřina u nás není nijak neobvyklá a většina kuchařů s ní umí zacházet, jehněčí je u nás stále spíše popelkou. Že je to škoda a že jehněčí je skvělou sezónní specialitou, je přesvědčen například David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno, která jako jedna z mála jehněčí na podzim běžně nakoupí.

„V Česku a v dalších středo a východoevropských zemích je jehněčí spojováno především s obdobím Velikonoc. Každopádně se jehně stalo součástí velikonočních tabulí před stovkami let a tradice se v některých zemích uchovala dodnes," vysvětluje David Kukla, proč je jehněčí na našich stolech spojováno výlučně s jarními svátky.

Zajímavé ale je, že ač je u nás spojení jehněčího a Velikonoc zakořeněné, nevychází oproti většině jiných křesťanských tradic z přirozeného přírodního cyklu. Jehňata, která se rodí na začátku jara, jsou tedy stará pouze několik málo měsíců. „Jehňata se rodí dvakrát ročně, na jaře a na podzim, jejich „říje" přichází totiž dvakrát do roka," vysvětluje Radmila Tomášková z malé rodinné farmy na Českolipsku, která se okrajově chovem ovcí také zabývá.

„Hlavní jehněčí sezóna je až na podzim, kdy dorůstají ideálního stáří šest až osm měsíců a jsou vhodná pro porážku. Jejich maso je tehdy v ideální rovnováze je křehké a šťavnaté a zároveň už je ovce dostatečně osvalená, což velikonoční jehňata nebývají. Chcete-li tedy zkusit připravovat jehněčí speciality, nečekejte na Velikonoce jehněčí doba přichází právě teď," tvrdí dokonce David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin.

Jehněčí maso by tedy nemělo na podzimním stole chybět. Ale jak jsme na tom s jeho konzumací?

Kotletami proti předsudkům

„Jehněčí je jedinečné jemné maso s typickým aroma, pro které je často neprávem odsuzováno. Platí, že čím je ovce starší, tím je aroma výraznější, v čerstvém jehněčím ho při vhodné úpravě téměř nepocítíte a pochutnáte si na křehkém, jemném a šťavnatém mase. Myslím, že dobře připravené jehněčí kotletky přesvědčí i zavilého odpůrce jehněčího. U mnoha lidí je tento odpor daný totiž hlavně neznalostí nebo třeba jedinou negativní zkušeností, například se skopovým v zahraničí, kde je častější," přesvědčuje David Kukla k ochutnání.

„Pokud se o ovečku dobře staráte a má volný výběh, je její maso překvapivě dobré i když jsou jí třeba dva roky," vysvětluje farmářka. Jako u každého zvířete i u ovce záleží, jak se o ni staráte a pak se to na kvalitě masa projeví," vysvětluje žena, která má na doplnění svého chovu i několik oveček masného plemene.

„Já myslím, že všechno je v psychice člověka. Předsudků se ale nejlépe zbavíme tím, že to jednoduše vyzkoušíme," říká chovatelka. Ona i její syn si prý jehněčí zamilovali.

Proč ne třeba hrušky?

„Připravuji ho většinou podle řeckých kuchařek, kde je velká spousta receptů. Mojí oblíbenou variantou teď na podzim je jehněčí na hruškách, což je vlastní úprava," prozrazuje a dodává, že k úpravě jí stačí maso lehce osolit, opepřit a péct s obyčejnými solankami. „Ale dá se docela dobře upravit i jako řízky," doplňuje.

Jediné, co je třeba dodržovat, je správná doba přípravy, maso by mělo zůstat mírně růžové. S kořením byste také měli zacházet opatrně, abyste nepřehlušili chuť jehněčího, ideálně se hodí česnek, šalvěj, rozmarýn nebo tymián, V Británii prý milují mátu v omáčkách, které k jehněčímu podávají.

Jehněčí maso je navíc zdravé. Obsahuje minimum tuků a cholesterolu, přitom je přirozenou zásobárnou proteinů a je tak ideální pro většinu diet. Doporučuje se také chudokrevným pacientům pro vysoký obsah železa.

A jaká je ovce zvíře z pohledu chovatele? „Je to prostě ovce. S chytrou kozou se vůbec nedá srovnat. Komunikovat s ní nemůžete. Pokud chcete mít se zvířetem kontakt, ovci si rozhodně nepořizujte…," říká z vlastní zkušenosti farmářka Radka.

Autor: Jana Švecová

20.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 200 Kč

Obsluha strojů na úpravu vláken, dopřádání a navíjení příze a nití obsluha textilních strojů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18200 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: jedná se o práci ve dvousměnném provozu (týden ranní, týden odpolední), nočním provozu nebo nepřetržitém provozu (střídání směn ranní, odpolední, noční)., Zaměstnanecké výhody: pravidelné prémie (za docházku, na dovolenou, na Vánoce, věrnostní prémie, ...), o měsíční stravenky, o 5 týdnů dovolené, o dotované stravování, o firemní cvičení Rolfpilates pod vedením kvalifikované instruktorky, o další příležitostné benefity, o možný profesní růst, o příjemné zázemí, Způsob prvního kontaktu: telefonicky Po-Pá od 7.30-15.30 hod. nebo e-mailem.. Pracoviště: Schoeller křešice s.r.o., Pražská, č.p. 98, 411 48 Křešice. Informace: Nikola Biolková, +420 777 484 400.

Služby - Služby Pracovníci pro ruční mytí vozidel, oken, 80 Kč

Pracovníci pro ruční mytí vozidel mytí aut. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 80.8 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: požadujeme: spolehlivost, pracovitost, flexibilitu, bezúhonost, nutný řidičský průkaz skupina B, Způsob kontaktování zaměstnavatele: pouze zaslání životopusů e-mailem.. Pracoviště: Gerhard horejsek a spol., s.r.o. - u terezínské křižovatky, terezín, U Terezínské křižovatky, č.p. č.e. 161, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Aleš Bubla, .

Výroba - Výroba Seřizovači 90 Kč

Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) obráběč kovů - soustružník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 90 kč, mzda max. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: způsob prvního kontaktu zaměstnavatele: osobně nebo telefonicky (po-pá 6:00 - 14:00 hod.). Pracoviště: L a n a , spol. s r.o., Mlékojedská, č.p. 954, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Jaroslav Beránek, +420 416 739 044.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 25 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Předpoklady a požadavky:, - vzdělání SO obor zámečník, - praxe v průmyslovém výrobním provozu, - znalost svařování elektrodou MMA, v ochranné atmosféře MIG/MAG, svařování a řezání plamenem, - znalost postupů demontáží a montáží valivých ložisek, - znalost manipulace s břemeny, - základní znalost práce na obráběcích strojích /třískové obrábění výhodou (soustruh, fréza, bruska), - průkaz na obsluhu VZV, - řidičský průkaz sk. B, - znalost práce na PC na uživatelské úrovni výhodou, - časová flexibilita, držení pohotovostních služeb , - zodpovědnost, komunikativnost a týmová spolupráce, - zájem o další vzdělávání v oboru , Nabízíme:, - pracovní smlouvu nejdříve na dobu určitou v trvání jednoho roku. S úspěšným kandidátem následně uzavřeme pracovní smlouvu na dobu neurčitou., - nástupní mzdu od 25 000,- Kč měsíčně (dle kvalit kandidáta), po zapracování navýšení odpovídající výkonnosti. , - systém zaměstnaneckých benefitů. , Způsob prvního kontaktu zaměstnavatele: e-mailem zaslat strukturovaný životopis.. Pracoviště: Lafarge cement, a.s., 411 12 Čížkovice. Informace: Ivana Lásková, +420 416 577 477.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Protestní mítink před roudnickou radnicí
AKTUALIZOVÁNO
1 14

OBRAZEM: Nemocnici nedáme! Protestující přišli před radnici v Roudnici

Vlak Lustig

Vlak Lustig zastaví v Terezíně. Bude učit o genocidě

Provoz na zavalené lokálce z Teplic do Lovosic má zachránit petice

Teplicko, Litoměřicko - Autoři dokumentu chtějí získat v průběhu léta 50 tisíc podpisů.

Sloni na špacíru, jak se chová jídlo a hvězdný Ringo Starr: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 20. června 2018.

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Na severu Čech hrozí silný vítr

Severní Čechy - Na většině území České republiky se ve čtvrtek odpoledne vyskytnou bouřky s nárazy větru do 90 kilometrů v hodině, doprovázet je může krupobití. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

OBRAZEM: Vzácný barokní oltář v Sutomi na Lovosicku se dočkal opravy

Lovosice - První etapa restaurování hlavního oltáře z kostela sv. Petra a Pavla v Sutomi na Lovosicku začala. Památka z let 1726 až 1729 je v havarijním stavu. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT