VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebojte se ovcí, říkají chovatelé i labužníci

Radeč, Česká republika - Konzumace skopového a jehněčího masa je spojena s řadou mýtů. „Nebojte se změny," říkají ti, kteří mají s chovem ovcí zkušenosti.

20.9.2012
SDÍLEJ:

Ovce. Ilustrační foto.Foto: Deník/Václav Pancer

Švestky, dýně, jablka to jsou potraviny, které si asi nejčastěji spojujeme s podzimem v kuchyni. Méně už se ale ví, že i některá masa jsou sezónní a že k podzimu v kuchyni patří zvěřina a jehněčí.

Zatímco zvěřina u nás není nijak neobvyklá a většina kuchařů s ní umí zacházet, jehněčí je u nás stále spíše popelkou. Že je to škoda a že jehněčí je skvělou sezónní specialitou, je přesvědčen například David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno, která jako jedna z mála jehněčí na podzim běžně nakoupí.

„V Česku a v dalších středo a východoevropských zemích je jehněčí spojováno především s obdobím Velikonoc. Každopádně se jehně stalo součástí velikonočních tabulí před stovkami let a tradice se v některých zemích uchovala dodnes," vysvětluje David Kukla, proč je jehněčí na našich stolech spojováno výlučně s jarními svátky.

Zajímavé ale je, že ač je u nás spojení jehněčího a Velikonoc zakořeněné, nevychází oproti většině jiných křesťanských tradic z přirozeného přírodního cyklu. Jehňata, která se rodí na začátku jara, jsou tedy stará pouze několik málo měsíců. „Jehňata se rodí dvakrát ročně, na jaře a na podzim, jejich „říje" přichází totiž dvakrát do roka," vysvětluje Radmila Tomášková z malé rodinné farmy na Českolipsku, která se okrajově chovem ovcí také zabývá.

„Hlavní jehněčí sezóna je až na podzim, kdy dorůstají ideálního stáří šest až osm měsíců a jsou vhodná pro porážku. Jejich maso je tehdy v ideální rovnováze je křehké a šťavnaté a zároveň už je ovce dostatečně osvalená, což velikonoční jehňata nebývají. Chcete-li tedy zkusit připravovat jehněčí speciality, nečekejte na Velikonoce jehněčí doba přichází právě teď," tvrdí dokonce David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin.

Jehněčí maso by tedy nemělo na podzimním stole chybět. Ale jak jsme na tom s jeho konzumací?

Kotletami proti předsudkům

„Jehněčí je jedinečné jemné maso s typickým aroma, pro které je často neprávem odsuzováno. Platí, že čím je ovce starší, tím je aroma výraznější, v čerstvém jehněčím ho při vhodné úpravě téměř nepocítíte a pochutnáte si na křehkém, jemném a šťavnatém mase. Myslím, že dobře připravené jehněčí kotletky přesvědčí i zavilého odpůrce jehněčího. U mnoha lidí je tento odpor daný totiž hlavně neznalostí nebo třeba jedinou negativní zkušeností, například se skopovým v zahraničí, kde je častější," přesvědčuje David Kukla k ochutnání.

„Pokud se o ovečku dobře staráte a má volný výběh, je její maso překvapivě dobré i když jsou jí třeba dva roky," vysvětluje farmářka. Jako u každého zvířete i u ovce záleží, jak se o ni staráte a pak se to na kvalitě masa projeví," vysvětluje žena, která má na doplnění svého chovu i několik oveček masného plemene.

„Já myslím, že všechno je v psychice člověka. Předsudků se ale nejlépe zbavíme tím, že to jednoduše vyzkoušíme," říká chovatelka. Ona i její syn si prý jehněčí zamilovali.

Proč ne třeba hrušky?

„Připravuji ho většinou podle řeckých kuchařek, kde je velká spousta receptů. Mojí oblíbenou variantou teď na podzim je jehněčí na hruškách, což je vlastní úprava," prozrazuje a dodává, že k úpravě jí stačí maso lehce osolit, opepřit a péct s obyčejnými solankami. „Ale dá se docela dobře upravit i jako řízky," doplňuje.

Jediné, co je třeba dodržovat, je správná doba přípravy, maso by mělo zůstat mírně růžové. S kořením byste také měli zacházet opatrně, abyste nepřehlušili chuť jehněčího, ideálně se hodí česnek, šalvěj, rozmarýn nebo tymián, V Británii prý milují mátu v omáčkách, které k jehněčímu podávají.

Jehněčí maso je navíc zdravé. Obsahuje minimum tuků a cholesterolu, přitom je přirozenou zásobárnou proteinů a je tak ideální pro většinu diet. Doporučuje se také chudokrevným pacientům pro vysoký obsah železa.

A jaká je ovce zvíře z pohledu chovatele? „Je to prostě ovce. S chytrou kozou se vůbec nedá srovnat. Komunikovat s ní nemůžete. Pokud chcete mít se zvířetem kontakt, ovci si rozhodně nepořizujte…," říká z vlastní zkušenosti farmářka Radka.

Autor: Jana Švecová

20.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 19 000 Kč Montéři kovových konstrukcí Zámečník - montér. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: JAKÁ NÁPLŇ PRÁCE VÁS ČEKÁ, , •Montáž výrobků zajímavých projektů – ocelové konstrukce, kryty na turbíny, ocelové komíny, potrubní systémy atd. , , JAKÉ ZNALOSTI A VLASTNOSTI BYSTE MĚLI MÍT, , •Vzdělání SOU/SOŠ, •Praxe ve výrobě nebo na montáži, •Znalost výkresové dokumentace , •Zdravotní způsobilosti práce ve výškách, , , CO VÁM MŮŽEME NABÍDNOUT, , •Pracovní směny ve 12hodinovém režimu (2 dny volno, 2 dny směna), 13. plat, •Dotované závodní stravování, příspěvek na dopravu , •Finanční odměny za loajalitu a životní jubilea, firemní společenské akce , •Možnost dalšího vzdělávání a profesního růstu, firemní kurzy anglického jazyka, •Přátelský kolektiv a práci v renomované společnosti ve svém oboru. Pracoviště: 2 jcp a.s. - račice, 411 08 Štětí. Informace: Veronika Řábková, +420 601 304 562. Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 000 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 86. Poznámka: místo výkonu práce Kratochvílova č.p. 2657, 413 01 Roudnice nad Labem., NABÍZÍME:, Nástupní mzda: 17. 000,-Kč, 3. měsíce: 18. 300,-Kč, Průměrná mzda: 21. 300,-Kč, Dále nabízíme:, - 13. plat, - kantýna - hlavní jídlo v ceně 28,-Kč, - zajištění dopravy ze směrů Ústí n. L., Louny, Litoměřice, Lovosice, Libochovice, Štětí, Úštěk, - týden dovolené navíc, - penzijní připojištění, - zvýhodněné SIM karty, - Kulturní, sportovní akce a mnoho dalších benefitů, POŽADUJEME:, - manuální zručnost, - chuť a schopnost se učit, - dobrý zdravotní stav, - schopnost pracovat v kolektivu, - odolnost vůči stresu a schopnost pracovat pod tlakem , - loajalita.. Pracoviště: Adient czech republic k.s., pracoviště roudnice nad labem, Kratochvílova, č.p. 2657, 413 01 Roudnice nad Labem. Informace: Lucie Gladišová, +420 416 829 829. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Mzdový účetní 25 000 Kč Mzdoví účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: mzdová účetní, evidence personalistika. Způsob kontaktování zaměstnavatele: e-mailem, telefonicky od 7.00h. do 15.00h.. Pracoviště: Pur-izolace s.r.o. - provozovna, Nádražní, č.p. 660, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Miroslav Polák, +420 416 732 056. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 500 Kč Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení pomocné práce ve výrobě svíček. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PP plný. Způsob kontaktování zaměstnavatele: telefonicky, e-mailem.. Pracoviště: Bellecandles s.r.o., Vrchlického, č.p. 824, 411 17 Libochovice. Informace: Zuzana Havlíčková, +420 721 908 824.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Při nehodě zemřel motorkář.
AKTUALIZOVÁNO
4

Mladý život vyhasl ve Velkých Žernosekách. Havaroval tu motorkář

Ilustrační foto.

Obec Vrbice opravila střechu mateřské školy. Dotací pomohl i kraj

AKTUALIZOVÁNO

Poblíž Billy v Roudnici srazilo auto chodce, odnesl to zraněním

Roudnice nad Labem – Ve čtvrtek 20. září po 9. hodině dopoledne došlo poblíž kruhového objezdu v ulicích Špindlerova třída a Kratochvílova k nehodě. Osobní automobil srazil chodce. 

Vedení Roudnice kritizuje vysvědčení od ekonomů. Prý není férové

Roudnice n. L. - Radnice požaduje stažení žebříčku zIndex, ve kterém propadla.

Rekonstrukce Palachovy ulice i tržnice se protáhly, ale prý spějí ke konci

Litoměřice /FOTO/ - „Palachovka“ měla být hotová na konci prázdnin. Ale není. Na tržnici se mělo prodávat už měsíce, ještě není zkolaudovaná. V budově bývalého vojenského velitelství měly už tři roky trylkovat děti ze ZUŠky. Počkají si další roky. Zdržení těchto akcí litoměřická radnice vysvětluje nedostatky na straně zhotovitele nebo nároky hygieny.

Biskup Jan Baxant: Přijmu každého, kdo se se mnou chce setkat. I Ratha

Litoměřice /ROZHOVOR/ - Biskup Jan Baxant poobědval s kandidátem do Senátu Davidem Rathem.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT