O to, aby takových radostných zpráv bylo co možná nejvíce, se stará nadační fond Pramen pomoci. Ten nyní vyzývá hlavně rodiče dětí trpících alopecií, aby se přihlásili o pomoc. „Pro psychiku nemocných s alopecií, která často končí plešatostí, představují velkou pomoc paruky na míru. Ty jsou kopií původních vlasů. Snažíme se shánět peníze na jejich zhotovení,“ řekla zakladatelka fondu Pramen pomoci Michaela Losová.

Pramen pomoci předal nemocným alopecií už 8 paruk a chce pomáhat dalším.Zdroj: Nadační fond Pramen pomociZa uplynulý rok se díky penězům, které jednotliví dárci poslali na zhotovení paruk pro konkrétní osoby, podařilo nadačnímu fondu pomoci v osmi případech. Na konto přispívaly stovky dárců. Přicházely padesátikoruny od spolužáků a kamarádů i tisíce od známých a příbuzných či firem. Podle Michaely Losové se tak ukázalo, že Češi mají srdce na pravém místě. „Pokud víte o kamarádovi či mladé slečně, kteří bojují s alopecií, můžete se nám ozvat. Potřebné kontakty lze najít na našich webových stránkách. Díky Lions Clubu Teplice bychom nyní měli finance na minimálně tři paruky pro děti z Teplicka a okolí,“ dodala Losová.

Ilustrační foto.
Města s lidmi komunikují. V Hrobu na Teplicku využívají Mobilní rozhlas

Alopecie je laicky řečeno nadměrné vypadávání vlasů končící až plešatostí, kdy vypadané vlasy nenahrazují nové. Často postihuje i děti. „Zvláště pro dívky, ale někdy i pro chlapce, představuje ztráta vlasů velkou psychickou zátěž. Nahradit původní vlasy jejich kopií v podobě paruk na míru je pro děti obrovskou pomocí,“ sdělila lékařka a vedoucí Vlasového centra v nemocnici Královské Vinohrady Elizabeth Adenubiová.

Svoji paruku má i Kateřina, která navštěvuje ZŠ Na Příkopech v Chomutově. Handicap 11leté slečny nebyl lhostejný jejím spolužákům a kamarádům. Společně s učitelkou Jitkou Hrnčířovou v rámci projektu Abeceda peněz uspořádali jarmark, během kterého prodávali své výrobky v chomutovské pobočce České spořitelny. „Nápad vydělat na paruku se zaměstnancům banky natolik zalíbil, že jí věnovali 12 tisíc na její zhotovení. Celkem se na Kateřinu vybralo přes 32 tisíc korun,“ doplnila Losová.

Jízda alegorických vozů.
Prvomájová tradice. Spolek za obnovu Fojtovic uspořádal jízdu alegorických vozů